Termoelektrana Gacko u martu je proizvela 158,8 gigavat časova električne energije, što je za 3,1 odsto više od plana, potvrdio je Srni Borivoje Vujičić, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj ovog preduzeća.

rajko papovic novi direktor rite gacko

On je istakao da je za proizvedenu količinu električne energije utrošeno 215.368 tona uglja i 208 tona mazuta.

Vujičić je napomenuo da je nedavno Termoelektrana planski zaustavljena, da je urađeno unutrašnje mehaničko čišćenje kotla, kao i da su otklonjeni uočeni nedostaci u postrojenju.

"Cilj planskog zastoja jeste da se poveća efikasnost iskorišćenja raspoložive toplote iz goriva i povećanje pogonske pouzdanosti postrojenja", rekao je Vujičić i naglasio da je pogonska spremnost Termoelektrane dobra.

On je naveo da je od početka godine termoelektrana proizvela 447,85 gigavat časova električne energije, što je 98 odsto od planiranog Elektroenergetskim bilansom Republike Srpske.

"Na deponiji se nalazi 95.000 tona uglja očekivanog kvaliteta, dok su zalihe mazuta oko 1.000 tona", kaže Vujičić i dodaje da u narednih 40 dana nije planiran zastoj i da se očekuje proizvodnja u skladu sa Elektroenergetskim bilansom.

Prema njegovim riječima, intezivno se vrše pripreme za redovni godišnji remont, koji je planiran 20. jun, za što su Vlada Republike Srpske i "Eelektroprivreda" dale sve potrebne saglasnosti.

Izvršni direktor za razvoj Rudnika Gacko Srđan Milović Srni je potvrdio da je proizvodnja u proteklom mjesecu bila uspješna i istakao da je proizvedeno 213.894 tone uglja, što je 6,95 odsto više od plana.

"U martu je otkopano 809.292 metara kubnih čvrste mase, što je 30,5 odsto više od plana", rekao je Milović i dodao da je ostvarena proizvodnja uglja i otkrivke urađena vlastitom mehanizacijom.