Srpska pravoslavna crkvena opština Čapljina pozvala je sve vjernike da pozivom na humanitarne telefonske brojeve doniraju po jednu KM i tako doprinesu nastavku obnove uništenog Spomen-hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima koji je posvećen Prebilovačkim mučenicima.

prebilovci

U saopštenju crkvene opštine Čapljina dostavljenom Srni navodi se da vjernici u mjesecu proslave Vaskresenja Hristovog, odnosno od 1. do 30. aprila, pozivom sa fiksne i mobilne mreže na telefonski broj 1432 mogu donirati jednu KM.

"Ovim putem pozivamo sve vjerne da učestvuju u humanitarnoj akciji i ugrade sebe u ovu svetinju", ističe se u saopštenju.

Hram se obnavlja dobrovoljnim prilozima na posebne račune Srpske pravoslavne crkvene opštine Čapljina kod Unikredit banke Mostar, pa zainteresovani mogu uplatiti sredstva u KM na broj računa 3381102246138904, a devezni račun je 20014667101.

Dinarske uplate u Srbiji mogu se izvršiti na poseban račun Srpskog nacionalnog društva Prebilovci, Beograd, Rimska 5/7 - 205-179372-31, uz napomenu "Za Hram u Prebilovcima".

Prošle godine počela je obnova Spomen-hrama u Prebilovcima, gdje je izvršen dvostruki genocid nad srpskim narodom i minirane kosti onih koji su stradali u prošlom ratu.

Tokom ljeta 1941. godine ustaše su u brojnim kraškim jamama, rijekama i drugim stratištima poubijale više od 4.000 Srba iz donje Hercegovine.

Samo iz Prebilovaca od 1.000 stanovnika, ubijeno je njih 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od tog broja, 600 je žena i djece koji su najviše postradali u Šurmanačkoj jami kod Međugorja, u koju su živi bačeni 6. avgusta 1941. godine.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. godine u Prebilovcima je razoreno i seosko groblje, spaljene kosti mnogih pokojnika u grobnicama, a minirane su i sravnjene sa zemljom i nedovršena crkva i kripta, gdje su 1991. godine sahranjeni posmrtni ostaci žrtava prethodno izvađeni iz Šurmanačke i drugih jama u Hercegovini.

Teren je poslije miniranja poravnat, a na njemu je urađena deponija koja je uklonjena 2002. Poslije istraživanja izvršenih od 2007. do 2008. godine, u ruševini hrama je nađeno oko pet odsto smrvljenih kostiju žrtava od onih koje su tu sahranjene 4. avgusta 1991. godine.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ranije je rekao da su Prebilovci mjesto stradanja, ali i obnavljanja, grijeha i pokajanja, te podsjetio da su i kosti prebilovačkih mučenika zločinci pokušali da satru, ne znajući da će svaka ona trunka upaliti kandilo vjere u srpskim dušama, kućama, crkvama i srcima, kao i svijeću ugašenu i ognjište satrveno.

On je pozvao narod Prebilovaca da se uvijek okuplja na ovom svetom mjestu i mjestu opomene, ističući da će ono biti vječno i da će "zauvijek postojati sve dok ima ijednog pravoslavnog hrišćanina Srbina Hercegovca".