Gradska administracija Grada Trebinja neočekivano je promijenila kurs prema Kulturnoj sceni „Male stvari“, saopšteno je danas iz ove organizacije.

male stvari trebinje

„Nakon matematički, sociološki, ekonomski, umjetnički, ljudski, apsolutnog ignorisanja rada i rezultata ostvarenih tokom 2013. godine, ali i onih u ranijim godinama, a sa nadgradnjom apsolutistički beskompromisnog, ničim izazvanog i nikada obrazloženog, izbacivanja ’Malih stvari’ iz budžeta grada za 2014. godinu, na pomolu je drastičan preokret u odnosu prema našoj organizaciji“, ističe se u saopštenju Kulturne scene „Male stvari“.

Iako su mediji i ranije pisali i upozoravali da ova organizacija zaslužuje više pažnje, te su tom prilikom spominjana imena pojedinih ljudi iz vrha lokalne vlasti koja se smatraju odgovornim za blokiranje budžetskih sredstava "Malim stvarima", danas je, u saopštenju ove organizacije, istaknuto da mijenjanje kursa izazvano na insistiranje gradskog menadžera kulture, Radoslava Ivankovića.

„Na insistiranje gradskog menadžera Radoslava Raša Ivankovića, a uz podršku svih članova gradske Komisije za kulturu, gradonačelnik je donio odluku o revitalizaciji odnosa sa Kulturnom scenom ‘Male stvari’“, ističe se u saopštenju i dodaje da su članovi Komisije, nakon što su sagledali širu sliku kulturnog života Trebinja u prethodnih deset godina, ostali zatečeni obimom i kvalitetom doprinosa „Malih stvari“ kulturnom dešavanju i umjetničkom kvalitetu sadržaja.

U saopštenju se posebno naglašava stav Komisije. Jednom je članu, kako navode u Kulturnoj sceni „Male stvari“, čak i pozlilo, pa je morala intervenisati dežurna ekipa Hitne pomoći, dok je drugima u očima „zaigrala suza pokajnica“.

„Nakon par dana, kada se suza obrisala i zdravstveni bilten stabilizovao, prikupljene informacije o radu ’Malih stvari’ članovi gradske Komisije za kulturu proslijedili su gradskom menadžeru, a onda su, kako saznajemo, zajedničkim snagama uložili sav svoj kredibilitet i kompetentnost, u skladu sa poslovima koje obavljaju, insistirajući kod gradonačelnika da se stav Gradske administracije prema Kulturnoj sceni ’Male stvari’ iz temelja promijeni“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku u Gradskoj upravi, kako navode u „Malim stvarima“, predložena je, a zatim i usvojena odluka da se iznađu sredstva za podršku u radu Kulturnoj sceni „Male stvari“, te da se „9. INTERDIF dani Malih stvari 2014.“ podrži na nivou pokroviteljstva, kao i da se u budžetu grada Trebinja za 2015. godinu planiraju redovna sredstva za rad ove organizacije.

Iz Kulturne scene „Male stvari“, ovom prilikom se zahvaljuju članovima gradske Komisije za kulturu, gradskom menadžeru  i gradonačelniku na malo zakasnjelom, ali ipak, na kraju, realnom, dobronamjernom i objektivnom sagledavanju vrijednosti i značaja rada ove organizacije u prethodnom periodu.