Na obalama Trebišnjice proteklog vikenda je bilo i vedro i veselo, a nakon duge zimske pauze tradicionalnim prvim lovom i neizbježnom "kotlićijadom" obilježen je početak nove ribolovačke sezone.

goran zikic ribar lastva luksemburg

Fešta je upriličena pored ribarske kuće u Lastvi nedaleko od Trebinja, a krčkali su se i brojni kotlići ribljeg paprikaša. Kako u šali kažu ribolovci, mirisala je čorba sve do Nikšića. U šarolikom društvu ribolovaca svih generacija, većinom muškaraca, uz poneku damu, bio je i jedan neobičan gost. Za ovu priliku doputovao je čak iz Luksemburga. Zove se Goran Žikić.

- Ovo mi je drugi put da dolazim. Bila nam je namjera da nas dođe više iz Luksemburga, ali uspio sam doći samo ja. Našao sam malo vremena, a stigao sam isključivo zbog otvaranja ribolovne sezone ovdje u Lastvi - naglasio je Žikić.

Dodaje da mu je najvažnije druženje sa prijateljima koje je stekao u Trebinju.

- Posao kojim se bavim veoma je stresan, a ribolov me opušta. Kada sam zabacio prvu udicu, zaboravio sam na sve probleme - kaže Žikić.

Druženju trebinjskih ribara prisustvovala je i Dana Marić koja je jedan od najstarijih članova Sportskog i ribolovnog društva Trebinje.

- Iako više ne mogu da se bavim ribolovom i zabacujem udicu ipak nisam mogla da propustim ovo druženje. Došla sam da pozdravim moje društvo i da im poželim sreću uz naš pozdrav "Bistro!" - rekla je Marićeva.

Ona je ribarila više od pedeset godina, na svim rijekama BiH, na vodama nekadašnje Jugoslavije, ali i na rijekama u inostranstvu, sve do dalekog Kolorada. Ovom je prilikom podsjetila da je svojevremeno na Trebišnjici lovila pastrmke teške od dva do šest kilograma, pa i široke, kratke, američke pastrmke.

Ipak, dodaje, nema slađe ribe od trebinjskog strugača.

U vodama Trebišnjice mogu se uloviti i som, šaran, kao i još neke riblje vrste kojima se ne poribljavaju vode, ali koje prolaze kroz branu.

Poribljavanje

Sekretar Sportskog ribolovnog društva iz Trebinja Mićo Ninić istakao je da je prošle godine obavljeno poribljavanje voda kojim gazduje ovo društvo.

- Samo u jednom danu vode Bilećkog jezera poribljene su sa oko 140.000 mlađi kalifornijske pastrmke, a rijeka Trebišnjica sa oko 450.000 mlađi kalifornijske i potočne pastrmke - rekao je Ninić.

Dodao je da društvo ima oko 300 članova, koji se zajedno sa ribočuvarskom službom bore protiv krivolova.

- U 2013. godini oduzeto je 76 mreža, oko 40 parangala, a podneseno je i sedam prekršajnih prijava - istakao je Ninić.