Udruženje građana „Nova ideja Nevesinja“ ovih dana priprema realizaciju projekta izgradnje odbojkaškog terena na pijesku. Tim povodom  novinar "Radio Nevesinja" razgovarao je sa predsjednikom Upravnog odbora Udruženja Sinišom Kilibardom.

nevesinje

Od kada postoji vaše Udruženje i kakve aktivnosti provodite?

Udruženje je osnovano u oktobru 2013. godine sa ciljem poboljšanja položaja mladih ljudi u Nevesinju kroz realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja, ekologije, kulture i sporta.

Koje projekte trenutno realizujete?

Projekat koji trenutno realizujemo je izgradnja odbojkaškog terena na pijesku. Podržan je od Švedske razvojne agencije SIDA i Centra za promociju civilnog društva u iznosu od 5.000 KM.

Koji je cilj tog projekta?

Cilj je stvaranje uslova mladim ljudima za bavljenje sportsko – rekreativnim aktivnostima i promocija odbojke.

U Nevesinju postoje tereni za košarku i fudbal, ali za odbojku ne. Odbojka je zanimljiv sport koji može koristiti i za treninge novoformiranog ženskog odbojkaškog kluba, ali i za rekreaciju lokalnog stanovništva.

Na koji način su lokalne vlasti i preduzeća uključeni u realizaciji projekta?

Lokalne vlasti će obezbijediti lokaciju i potrebnu dozvolu za izgradnju terena bez naknade, a jedna od građevinskih firmi iz Nevesinja izvodiće radove.

Članovi našeg Udruženja, srednjoškolci i lokalno stanovništvo volonterski će očistiti lokaciju od kamenja, smeća i niskog rastinja. Naši sugrađani koji žele da se uključe u akciju mogu se javiti na E- mail novaideja@gmail.com ili putem telefona 065/ 992 – 596.

Kakva su vaša dosadašnja iskustva u sličnim projektima?

Kroz studensku organizaciju Univerziteta u Banjaluci učestvovao sam u nekoliko projekata: Studentske sportske igre, Dani šaha na Univerzitetu u Banjaluci, a kao član Unije studenata radio sam treninge o pisanju projekata i poslovnih pisama.

Kakvi su još planovi Vašeg Udruženja?

Kada završimo teren i postavimo pješčane podloge i mreže, Udruženje će organizovati turnir u muškoj i ženskoj konkurenciji. Pratićemo konkurse Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i možda se kandidujemo za izgradnju teretane u prirodi ili nešto slično, a u planu imamo i igralište za malu djecu.

Koliko mladi danas mogu doprinijeti da Nevesinje bude ljepši grad?

Kad bi se aktivirali mogli bi dosta, posebno studenti koji su stekli određena iskustava u većim gradovima. Potrebno je da i lokalne vlasti donesu odluke koje bi stimulisale omladinu da ostane na ovim prostorima i uključi se u razvoj lokalne zajednice.