Da li zbog svojih terenskih sposobnosti, izdržljivosti ili mačo imidža, uglavnom vojna vozila oduvijek su privlačila muški dio vozačke populacije.

vojna auta

Proizvođači takvih modela znali su da prepoznaju njihov komercijalni potencijal na tržištu automobila i ubrzo su počeli da izrađuju verzije koje su bile prilagođene civilnoj upotrebi.

Mnogi čuveni modeli vojnih vozila iz istorije auto-industrije kasnije su komercijalizovani i za civilne potrebe.

Među njima je svakako najpoznatiji Willys koji je nakon uspjeha u Drugom svjetskom ratu 1945. dobio svoju civilnu verziju, CJ-2A, i koji je uticao na dizajn savremenog modela Jeep Wrangler.

Pored Willysa, tipičan primer iz novije istorije je Hummer H1 iz 1992, koji je nastao na bazi američkog vojnog vozila HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeeled Vehicle). Njegov najpoznatiji obožavalac bio je glumac Arnold Švarceneger.

Vlasnik marke Hummer, General Motors, u međuvremenu je lansirao još dva modela H2 i H3, da bi nakon dve decenije, 2010. godine, Hummer potpuno nestao sa scene.

Ipak, zaljubljenici u ovu vrstu vozila i dalje imaju solidan izbor modela koji se mogu kupiti na tržištu i koristiti u civilne svrhe.

Land Rover Defender

Proizvođač: Velika Britanija

Uz model Willys vjerovatno najpoznatije, a svakako najdugovečnije vojno terensko vozilo koje je dostupno i civilima.

Savremeni Defender je produkt 65 godina evolucije. Kupcima su na raspolaganju razne verzije i konfiguracije karoserije, uključujući i pik-ap model.

Cijena u Velikoj Britaniji kreće se od 21.415 funti (oko 26.000 evra) bez PDV-a.

Renault Sherpa

Proizvođač: Francuska

Ovaj model, osim svoje sivo-maslinaste verzije, poznat je i po učešću na Dakar reliju. Civilna varijanta može se naručiti u Rusiji, Africi i na Bliskom istoku i to u oklopljenoj i neoklopljenoj verziji.

Za pogon je zadužen 4.76 litarski četvorocilindrični dizelaš sa 215 ks i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Cijena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iznosi oko 200.000 evra.

GAZ Tigr

Proizvođač: Rusija

Ruski odgovor na američki Humvee ispod haube krije 5.9 litarski dizel motor, a civilna verzija dostupna je i sa luksuznim detaljima kao što su kožna sjedišta, klima uređaj, audio sistem...

Cijena u Rusiji kreće se oko 3,5 miliona rubalja (oko 71.000 evra)

Mercedes G63 AMG 6x6

Proizvođač: Austrija

Mercedesova G klasa proizvodi se sa uspjehom već više od 30 godina kao klasično terensko vozilo za vojne i civilne potrebe. Za ovu priliku izdvojili smo specijalnu verziju sa tri osovine i pogonom 6x6.

Kao i "standardni" G63 AMG, i ovaj model pogon dobija od 5.5 litarskog bi-turbo V8 motora koji proizvodi 544 ks i 760 Nm obrtnog momenta.

Mercedes planira da u prodaju pusti malu seriju, a cijena jednog vozila u Njemačkoj iznosiće 379.000 evra bez PDV-a.

Paramount Marauder

Proizvođač: Južna Afrika

Ne zna se zašto bi nekom civilu uopšte trebalo ovo čudovište na točkovima teško deset tona, koje je oklopljeno tako da vojnike koji se nalaze u njemu potpuno štiti od puščane municije svih kalibara, ali i protivtenkovskih mina.

Odgovor na to pitanje potražio je Ričard Hamond u jednom od ranijih serijala Top Geara.

Cijena: oko 350.000 evra

Pollaris MV850 TerrianArmor Edition

Proizvođač: SAD

MV850 je najmanje i najjeftinije od svih predstavljenih vojnih vozila, a podsjeća na civilni "quad". Karakteristično je po neobičnim, takozvanim bezvazdušnim gumama, koje se ne mogu probušiti i koje imaju strukturu nalik pčelinjem saću.

Civilna verzija ima oznaku Pollaris Sportsman WVV850 HO, dvocilondrični motor od 850 cc i 77 konja.

Cijena u SAD iznosi 15.000 dolara (oko 11.000 evra)