Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas u Bileći da će Vlada Srpske u narednom periodu početi realizaciju programa nabavke 3.000 steonih junica, za šta će biti izdvojeno 15 miliona KM, te da će za podsticaj u ovoj godini biti obezbijeđeno 60 miliona KM.

junice

On je naveo da je 2.000 junica namijenjeno poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj, ističući da se tako želi podstaći razvoj stočarstva, proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda.

"U narednih 10 do 15 dana usvojićemo program nabavke, zatim će biti raspisan tender, nakon čega slijedi nabavka junica", rekao je Mirjanić.

On je naveo da je na području opštine Bileća stanovništvo u velikom broju opredijeljeno da se bavi stočarstvom i da su Udruženje poljoprivrednih proizvođača i farmeri zainteresovani za dobijanje steonih junica.

On je kao jednu od blagodeti Hercegovine istakao vodu za koju je rekao da teče na sve strane, te ukazao na potrebu da se ona kroz navodnjavanje i druge načine iskoristi za potrebe poljoprivrede.

Mirjanić je najavio da će o ovom konkretnije biti razgovarano narednih dana i da će biti doneseni određeni prijedlozi.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posjetio je i pogone mljekare "Pađeni", za koju je rekao da je primjer uspješnog poslovanja porodične firme.

Mirjanić je istakao da Vlada Republike Srpske iz budžeta kroz subvencije podržava proizvodnju mlijeka i da je mljekara "Pađeni" korisnik jednog dijela tih sredstava.

Na sastanku sa ministrom je istaknuto da mljekara "Pađeni" za sebe veže 400 porodica koje proizvode mlijeko i na taj način zarađuju za život.

Najavljeno je da će se Mirjanić u 20 časova u Carskim vinogradima Vinarije "Vukoje" sastati sa gradonačelnikom Trebinja i predstavnicima Udruženja vinara i vinogradara istočne Hercegovine, Hidroelektrana na Trebišnjici, Hidoelektrane "Dabar" i Centra za gazdovanje kršom.