TEKST OD 27. MARTA 2014. GODINE - Poznati hercegnovski travar Branislav Popović iz Bijele, povodom svog velikog jubileja, priprema dvodnevnu izložbu koja nosi naziv „Darovi prirode“, a povodom svog rada od 50 godina bavljenjem ljekovitim biljem.

travar branislav popovic travar iz bijele herceg novi

Slavljenik je travar koji i u svojoj 78 godini vrijedno radi i obilazi Orjen i druge planine, skuplja ljekovito bilje i pomaže ljudima, a svojim predavanjima na tribinama poziva ljude da se okrenu blagodetima prirode i njenim darovima kao pravim vrijednostima i rudnicima zdravlja.

Prije 20 godina, takođe za jubilej od tri decenije rada, organizovao je sličnu izložbu u Herceg-Novom, a sada  je nova  izložba u Budvi. Popović poručuje da mu je ovog puta u metropoli turizma cilj da ljude upozna sa bogatom florom i faunom, a posebno sa ljekovitim biljem sredine u kojoj sada živi, a to  je Herceg-Novi i njegovo zaleđe.

„Izložbu sam zamislio kao foto priču kroz koju ću prikazati svoje eksponate. Ono što posebno želim da naglasim je to da potičem iz stare patrijarhalne porodice, iz Tuzle, gdje je od davnina poticala sprega čovjeka i prirode i gdje je liječenje ljekovitim biljem tradicija“, ističe Branislav Popović i dodaje da je prije dvije decenije posjetio Oksfordski botanički park, gdje je proučavao bilje.

Redovan je učesnik brojnih stručnih sastanaka i sajmova alternativne medicine širom regiona, a bavi se i publicističkim radom.

„Moja velika ljubav su bila djeca i ljekovito bilje. Godinama sam radio u domovima za nezbrinutu djecu pa je otud i moje srce uvijek bilo naklonjeno tim mališanima. I u ovim penzionerskim  godinama sam vrlo aktivan. Skupljam bilje i pravim preparate. Nemam serijsku proizvodnju već ono što sa svojom porodicom mogu napraviti i pripremiti. Od familije posebno mi pomaže starija kćerka Dragana koja je ljekar po struci“, kaže Popović i dodaje da je svojim preparatima dao imena članova porodice.

Branimira je ratni vihor donio u Herceg-Novi.

„Za vrijeme svog boravka u Bijeloj i Herceg-Novom upotpunio sam svoj asortiman novim proizvodima. Posebno sam uspio sa biljnim preparatom ’Srećko’ koji je preporučljiv protiv pušenja. Tu je i proizvod ’Jasmin’ za liječenje disajnih organa, kao i drugi preparati za ženska oboljenja, liječenje štitne žlijezde i specifična kožna oboljenja“,  kaže slavljenik u svoji priči za TrebinjeLive.

Ovaj iskusni travar aktivan je i kroz humanitarni rad. Poznate su njegove „Male škole ljekovitog bilja“, gdje učenicima osnovnih i srednjih škola drži predavanja o vrstama bilja, čemu služe i kako se upotrebljavaju, a sve kako bi mladi  živjeli zdravije u darovima prirode. Cilj ovih, kako kaže, besplatnih akcija je da učenici uz pomoć roditelja formiraju male kućne apoteke.

Na kraju razgovora ističe da Crna Gora i Hercegovina posjeduje najkvalitetnije ljekovito bilje, poput žalfije, vrijeska, ive...