U Hašanima je obilježena 30. godišnjica smrti srpskog pisca i pjesnika Branka Ćopića.

hasani krupa na uni godisnjica smrti branka copica

Vijenci su položeni kod biste pisca ispred spomen škole, a predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina kaže da je i nakon tolikih godina godina uz Brankovo ime teško vezivati smrt.

"On se i danas druži sa nama kroz svoju poeziju, romane, priče, pripovjetke, novele, anegdote, crtice i legende" - navodi Ličina.

On je rekao da 26. mart 1984. godine "nije bio Ćopićev posljednji dan, jer je Branko samo otišao u svoju bajku da zajedno sa svojim dobrodušnim starcima, pričalicama, galamdžijama i bundžijama traži srećnu zemlju".

"Ostalo nam je da vjerujemo u dobri i plemeniti Ćopićev svijet, zaklete pravednike koji kao da nam poručuju da se jedino isplati opredijeliti za život i ljudsku sreću" - poručio je Ličina.

Književnik Ranko Pavlović ocijenio je da je Ćopić po mnogo čemu bio jedinstven, pa i po rođendanu.

"Jedini je pisac kojem se stotinu godina rođenja može obilježavati dvije godine, jer je Branko rođen 1914. a u matične knjige upisan 1915. godine " - pojasnio je Pavlović.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković smatra da je Branko Ćopić prije 30 godina "zakoračio u prazno i otišao u legendu".

"Iza njega su ostala njegova djela i njegovi Hašani i svi oni koji se bore da Ćopić ne bude zaboravljen" - izjavio je Kličković.

Krupa na Uni je još prošle godine počela sa pripremom dokumentacije za spomen područje "Bašta sljezove boje " koje će se , kako je planirano, prostirati na 30 hektara.

"Ove godine počećemo od jezgra spomen područja, tačnije od obnove rodne kuće Branka Ćopića. Uz to je oko Ćopićeve kuće planirana izgradnja brvnare, koja će biti posvećena njegovim književnim likovima a to jezgro će se, najvjerovatnije, zvati `Ćopićev sokak` - naveo je Kličković.

Biće završena i spomen soba i dvorana za sastanke i druge manifestacije u školi "Branko Ćopić " u Hašanima, kako bi u budućnosti sve što je vezano za lik i djelo Branka Ćopića bilo održavano upravo u piščevom rodnom mjestu.

Za cijeli projekat, kako je rekao Kličković, biće potrebno deset godina, kao i pomoć institucija i donatora.

Tradicionalna manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva" ove godine biće održana posljednjeg vikenda u maju.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a na današnji dan 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman "Ne tuguj, bronzana stražo". Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Napisao je mnoge poznate romane: "Gluvi barut", "Ne tuguj bronzana stražo" i "Osmu oFanzivu", zatim pripovijetke "Rosa na bajonetima", "Surova škola", "LJubav i smrt", "Doživljaji Nikoletine Bursaća...