Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić danas je u Trebinju otvorio Treći međunarodni simpozijum i 19. naučno-stručno savjetovanje agronoma Republike Srpske na kome prisustvuju naučni radnici iz BiH i inostranstva, a za koji je prijavljeno 210 radova iz 18 zemalja svijeta.

simpozijum agronoma trebinje

Komić je istakao da je održavanje ovakvih skupova izuzetno značajno kako za nauku i istraživanje tako i za pojedinačne oblasti, napominjući da je simpozijum posvećen razvoju poljoprivrede i njenom unapređenju.

"Poljoprivreda je naša razvojna šansa i strateški pravac i ovaj skup treba da doprinose njenom jačanju da bi bila još bolja, konkurentnija i više prisutna", rekao je Komić i poručio da će Ministarstvo nauke i tehnologije i ubuduće podržavati ovakve simpozijume.

On je dodao da se samo na ovakav način može obezbijediti transfer znanja, nove ideje i da doprinos još većem razvoju poljoprivrde, te naglasio i da nauka daje svoj doprinos posebno kada je riječ o novim sortama.

Predsjednik organizacionog odbora Simpozijuma agronoma Siniša Mitrić istakao je da će na 19. naučno-stručnom savjetovanju agronoma Republike Srpske, koje se u Trebinju održava šesti put, naučni radnici razmjenjivati radove i ideje iz oblasti stočarstva, agrarne ekonomije, ruralnog razvoja, zaštite biljaka, povrtarstva, voćarstva i iz poljoprivrednih oblasti.

Mitrić je rekao da konkretna stručna predavanja mogu u znatnoj mjeri doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje, te da ukupna proizvodnja varira iz godine u godinu, pa da je trend povećanja ili smanjenja nemoguće pratiti.

"Evidentno je da se sve veći broj poljoprivrednih proizvođača odlučuje da unaprijedi proizvodnju, a veliki broj je i onih koji počinju da se bave poljoprivredom jer je to, možda, jedina proizvodnja gdje se sa malim ulaganjima mogu postići neki finansijski efekti za razliku od nekih drugih grana", naglasio je Mitrić.

Otvaranju simpozijuma prisustvovao je i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, te predstavnici lokalne vlasti.

Na simpozijumu učestvuju naučni radnici iz svih zemalja bivše Jugoslavije, te iz Bugarske, Albanije, Rumunije, Poljske, Italije, NJemačke, Vijetnama, Irana i drugih zemalja svijeta.