Najveća svjetska štafetna trka pod nazivom „Trka mira“ koja povezuje sve evropske zemlje od Lisabona do Beograda održaće se u Trebinju dana 31.3.2014. godine.

trka mira trebinje 2014

Trku mira, koja ima neprofitni karakter, osnovao je vizionar mira Šri Činmoj davne 1987.g. od kada su međunarodni timovi trkača, u ime harmonije i jedinstva, obišli više od 150 zemalja i pretrčali preko 500.000 kilometara prenoseći baklju mira iz ruke u ruku, iz srca u srce, od države do države. Ove godine Trka mira će biti održana na svim kontinentima, u preko 100 zemalja svijeta.

Gradu Trebinju je pripala čast i privilegija da ove godine ugosti trkače i postane dio globalne promocije mira i jedinstva. Stoga će Grad Trebinje kao domaćin, u saradnji sa organizatorom trke za BiH, obezbijediti adekvatan smještaj i doček trkača.

Štafetna trka sa bakljom će 31.3. u 8.30 časova krenuti ispred motela „Aćimović“, ulicama Bobanske čete, Obalom Luke Vukalovića do mosta Ive Andrića, gdje će im se pridružiti sportisti iz gradskih sportskih klubova i zajedno nastaviti trku preko mosta, ulicama Preobraženskom, Njegoševom, do Cvijetnog trga (do spomenika pjesniku Jovanu Dučiću).

Učesnici Trke mira će od spomenika nastaviti do Osnovne škole „Jovan Jovanović – Zmaj“ u kojoj će u 9.00 časova biti priređen svečani doček i priredba na temu širenja mira i harmonije u svijetu, a trkačima će se obratiti i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Nakon svečanog dočeka, trkači će primiti pismo gradonačelnika Trebinja koje će po okončanju trke biti uručeno predsjedniku Vijeća Evrope, g-dinu Hermanu van Rompeju.

Trkači će napustiti Trebinje u 9.30 časova nastavljajući trku ulicama Duvanskom, Vojvode Stepe Stepanovića do kružnog toka i nastaviti ulicom Majora Milana Tepića prema Ljubinju. Trka mira se ove godine završava u Beogradu.