U Trebinju je danas otvoren Zajednički centar za policijsku saradnju BiH, Crne Gore i Srbije, koji će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv nezakonitih migracija i trgovine ljudima, kao i drugih pojava u vezi sa prekograničnim kriminalom.

policijski centar trebinje

Ovo je prvi centar ovakve vrste na zapadnom Balkanu, a uspostavljen je u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta policijskih službenika za provođenje aktivnosti u Centru za policijsku saradnju", kojeg finansijski podržava Vlada Velike Britanije i Razvojni fond Međunarodne organizacije za migracije /IOM/.

Centru će u svakoj smjeni raditi po jedan službenik iz sve tri zemlje koji će na najbrži način razmjenjivati informacije iz svih oblika suzbijanja kriminaliteta i dalje ih dostavljati nadležnim organizacionim cjelinama.

Policijski službenici su obuku za rad završili u Italiji, gdje su od stručnjaka iz te zemlje učili posao koji će obavljati u narednom periodu.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, ukazujući na značaj ovog centra, istakao je da je, osim za predstavnike graničnih policija BiH, Srbije i Crne Gore, otvoren i za predstavnike drugih agencija za provođenje zakona.

"Granična policija BiH je obezbijedila prostor, kao i potrebnu telekomunikacionu infrastrukturu", rekao je Dumančić i zahvalio vladama Velike Britanije i Italije, te IOM-a za nesebičan doprinos da bi objekat bio stavljen u funkciju.

policijski centar trebinje

Dumaničić je potvrdio da je Granična policija BiH opredijeljena za trajnu saradnju sa svim relevantnim tijelima u zemlji i inostranstvu u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta, te da se uskoro iz novootvorenog centra očekuju prvi operativni rezultati.

"Naš zajednički interes i odgovornost jeste da u regionu jačamo međusobnu saradnju da bismo ovo područje učinili što bezbjednijim za život građana", naveo je Dumančić.

Načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović i pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore Vesko Vukadinović istakli su značaj ovog centra i naglasili da je i dosadašnja saradnja tri zemlje na suzbijanju kriminaliteta bila vrlo zadovoljavajuća.

Osim zgrade koja je adekvatno opremljena, za potrebe Centra su obezbijeđena i tri vozila.

Svečanosti otvaranja Centra prisustvovali su i predstavnici britanske Ambasade u BiH, Ambasade Italije, IOM-a, kao i drugi zvaničnici iz BiH i regiona.