Danas,  24. marta, kada je prije deceniju i po počelo NATO bombardovanje cijele teritorije tadašnje Savezne Republike Jugoslavije /SRJ/ građani Tivta svojim prisustvom, odnosno Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore u manastiru Miholjska Prevlaka, danas je četvrtu godinu za redom organizovalo parastos i pomen žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine.

Parastos Marku Avramovicu i Draganu Bjelanovicu tivat

Na Miholjskoj prevlaci, oazi  pravoslavlja, parastos poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije i policije, Marku Avramoviću i Draganu Bjelanoviću i ostalim žrtvama NATO agresije, služili su iguman manastira Miholjska Prevlaka, otac Benedikt i predsjednik Bratstva pravoslavne omladine, jerej Miajlo Backović. Podsjećamo, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Bjelanović i Tivćanin Marko Avramović, koji je bio pripadnik 63. padobranske brigade, su stradali tokom operacije na Kosovu i Metohiji i na jugu Srbije.

„Nemojte  majko da plačete. Vi ste rodili junaka i ne treba da plačete. Neka danas plaču majke onih koji su ubili Dragana i Marka. One su rodile ubice“, rekao je obraćajući se  majci pokojnog Bjelanovića sveštenik Backović dodavši: "Sud nije osuda ni presuđivanje. Ne osuđujemo ih, opraštamo pred Vaskrs iako taj zapadni hrišćanski svijet nije bio tada spreman nama da oprosti", kazao  je Backović u svojoj besjedi na parastosu kojem su prisustvovali članovi  porodice Avramović, predstavnici mirovne mreže "Ne u rat, ne u NATO ", čelnici Matice Boke, zatim predstavnici Organizacije boraca NOR 1941-1945, kao i pripadnici Miholjskog zbora i predstavnici Crkvene opštine Grbalj.

Parastos Marku Avramovicu i Draganu Bjelanovicu tivat

"Parastosni tamjan koji se širio Bokom podsjeća nas na nevine duše Milice Rakić, Miroslava Kneževića, Sanje Milenković, Olivere Maksimović, Julijane Brudar i još osamdesetoro djece i duše 2.500 građana Srbije. Na današnji dan stradao je na odsluženju vojnog roka i golobradi mladić Saša Stojić. Sašina krivica je bila ista kao Markova i Draganova. Nosio je uniformu svoje države", rekla je Đurđina Turković, aktivistkinja mreže "Ne u rat, ne u NATO ".

Ona je izrazila nadu da će nekad neka tivatska ulica nositi ime Marka Avramovića i Dragana Bjelanovića, i tako podsjećati da NATO Crnoj Gori nije prijatelj, iako se to danas tako pokušava predstaviti.