Povodom 24. marta, datuma  kada se navršava 15 godina od NATO agresije na Srbiju i nekadašnju SR Jugoslaviju, kada je tokom 79 dana bombardovanja ubijeno  2.500 ljudi, a ranjeno i povrijeđeno više od 12.500, u Herceg-Novom je služen pomen nevinim žrtvama u Murinju, Danilovgradu, Nišu, Surdulici, i drugim krajevima Srbije i Crne Gore.

pomen zrtvama nato agresije herceg novi

Pomen u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj služio je otac protojerej-savrofor Radoman Bubanja uz sasluženje protojereja Gojka Mračevića. U kratkoj besjedi nadležni paroh Bubanja kazao je da avioni i bombe ne mogu biti mirotvorci, te da se mir gradi vjerom, ljubavlju, istinom i radom. „Neka je pokoj duše svima, od najmlađe Milice  Rakić do najstarijih  staraca ili starica, jer sve su to mučenici stradali u napadima NATO-a i Bog neka im dušu prosti“, rekao je otac Bubanja.

Pomen tradicionalno organizuju "Srpski Soko", "Matica Boke", i "Kolo srpskih sestara", a istom su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz Herceg-Novog koje je predvodila predsjednica Skupštine mr Danijela Đurović, poslanik Obrad Gojković i potpredsjednik opštine mr Jovan Subotić.

Na parastosu u crkvi na Toploj prisutan je bio i novi konzul Republike Srbije u Herceg-Novom Zoran Dojčinović, koji je u izjavi za TrebinjeLive kazao da je pored stradanja naroda, uništena privredna infrastruktura, škole, zdravstveni objekti. „Prisustvova sam danas u crkvi Svetog Spasa na Toploj parastosu nevinim žrtvama. Služenjem pomena jasno je iz Herceg-Novog poslata poruka da se stradanje i patnja ne smiju zaboraviti. Među brojnim prisutnima evocirane su uspomene na sve nevine žrtve NATO agresije“, podsjetio je Dojčinović i dodao da se patnja i stradanje nedužnih ljudi nikada ne smiju zaboraviti.