„Svjedok istine, lična karta otadžbinskog rata 1991 – 1995. godine“, naziv je nove knjige ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, koja je večeras predstavljena trebinjskoj publici u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, podružnica Trebinje.

svjedok istine bozidar vucurevic

Knjiga je satkana od brojnih autentičnih dokumenata, originala, koji svjedoče o periodu rata koji je zadesio područje Jugoslavije početkom devedesetih godina, a samim tim i područje Trebinja i Dubrovnika. Podijeljena je u trinaest zasebnih tema koje na jedinstven način prikazuju ratnu situaciju, te sadrži 166 dokumenata.

„Srpski narod je imao brojne ratove, ali je vodio odbrambene i oslobodilačke ratove i uvijek iskazao veliku hrabrost u ratu, a poslije rata ispao dosta nevješt jer nije sačuvao podatke i prikazao istinu, pa su plasirane laži. Zbog toga se u svijetu stekao krivi dojam o nama. Skupljao sam dokumenta i ova se knjiga zove ‘Svjedok istine’ jer je neoboriva istina, i prošla je kroz osam sudova”, ističe Vučurević i dodaje da je nijedan sud nije uspio oboriti jer je, prvenstveno, protkana originalnim dokumentima koji se ne mogu poreći.

svjedok istine bozidar vucurevic

O knjizi su pored autora govorili: Bogdan Kovač, general Vojske Republike Srpske, Mirko Mijatović, poslanik prvog saziva Narodne skupštine Srpske, prof. dr Radoslav Milošević, Drago Bojić, akademik Marko Vuković i mr Rajko Tanasijević, recenzent knjige.

„Vrijednost ove knjige je u tome što je u cjelosti zasnovana na dokumentima, te ona spada u istorijsko-dokumentovanu knjigu. Što se tiče publike, ona je za sve generacije, posebno mlade. Teško je istoriju priznati ako ne postoje relevantni dokazi, i ja ne bih ni pristao da budem recenzent knjige da nije zasnovana na dokumentima“, rekao je Tanasijević.

Nakon prezentacije od strane autora i gostiju, prisutni su se uključili u diskusiju, te postavljali pitanja Božidaru Vučureviću.

Na kraju je zaključeno da knjiga predstavlja značajan iskorak da se jednom za sva vremena sazna istina o stvarnim dešavanjima na trebinjskom ratištu. Knjiga sadrži i dokumenta koja su objavljivana u Dubrovniku, a koja svjedoče o zločinima na Srbima Hercegovcima i Srbima Crnogorcima u tom gradu.

svjedok istine bozidar vucurevic

Izdavač knjige je „Bina“ d.o.o. iz Banjaluke, dok je knjigu štampala štamparija „Printshop“ iz Trebinja.