Hercegovački vojvoda Luka Vukalović /1823-1873/, poznati slobodar i vođa Hercegovačkog ustanka 1852-1862. godine, uskoro će u Herceg-Novom, u Sutorini, dobiti spomen obilježje.

spomenik luki vukalovicu uskoro u herceg novom

Povodom jubileja koji prošle godine niko nije našao za shodno da obilježi, a na prijedlog Saveza boraca NOR-a (jugoslovenska opcija) i na prijedlog većeg broja građana Poda, a posebno Sutorine gdje je uz Zubce bilo sjedište Lukinog ustaničkog štaba, nedavno je u Herceg-Novom formiran odbor koji će nastojati da do 4. ili najkasnije do 19. jula, datuma kada je u Rusiji kao emigrant 1873. godine umro, podigne spomen-bistu koja će biti locirana u parku slobodara kojim gazduje Savez boraca, a koje je vlasništo Sutorana, odnosno opštine Herceg-Novi.

Predsjednik organizacionog odbora je Rade Božović, sekretar sekretarijata za finansije u opštini Herceg-Novi, čovjek koji je rodom iz Prijevora-Sutorina, gdje je tradicija o Luki i njegovom ustanku i danas, 141 godinu od njegove smrti, velika. Članovi odbora su još i Mihailo Kilibarda, Nikola Vavić, Luka Vukalović, Slavko i Milorad Mračević, Rajko Beko, Slobodan Vuković i Neđo Vukašinović.

„Ideja je više nego dobra. Luka Vukalović je veći dio svog života proveo u Herceg-Novom, odnosno u Sutorini. Iz ove sredine je rukovodio koliko i iz Zubaca tim slobodarskim plamenom i Hercegovačkim ustankom koji je pod njemu dobio ime Vukalovićev ustanak’, te je podigao na noge svu tadašnju Evropu“, rekao je Rade Božović  i dodao da je Vojvoda u Sutorini, u svojoj kulu, boravio i vojevao, te da mu je ona predstavljala i sklonište.

On je napomenuo da je iz današnje hercegnovske opštine bio veliki broj slobodara, te da se ta činjenica da primjetiti i na spomenicima na grobljima kod sutorinskih crkava. „Ti spomenici govore da su naši preci bili Lukini saborci. To nam je sve za ponos, a na ovaj način kroz ovaj spomenik te ljude ćemo izjednačiti sa ovim našim rodoljubima čiji se spomenici nalaze u našem slobodarskom parku u Sutorini“, napomenuo je Božović.

Odbor je pored svojih obaveza oko rada na bisti i uređenju terena za spomenik preuzeo i obavezu za sprovođenje svih zakonskih propisa da se ova inicijativa i zakonski realizuje, odnosno da se obavijeste i odobrenja dobiju od nadležnih službi opštine Herceg-Novi i Republike Crne Gore.