Povodom javne tribine predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovih istupa večeras je reagovao Gradski odbor /GO/ SDS-a Trebinje.

glavni odbor sds-a zasijedao u trebinju

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Iako najavljena kao tribina na kojoj će se građanima Trebinja obratiti predsjednik Republike Srpske, u nedjelju naveče bili smo svjedoci promocije politike SNSD-a, u najžešćoj i najcrnjoj kamanji do sada.

Nikada ranije nije izneseno toliko neistina, neargumentovanih konstatacija, lažnih i teških optužbi na sve i svakoga ko ne pripada njihovoj političkoj opciji.

Poštovani gospodine Predsjedniče, nije korektno, makar i u nedostatku bilo kakvih vidljivih rezultata, kititi se tuđim perjem, odnosno sebi pripisivati zasluge i rezultate drugih i istovremeno druge optuživati i podmetati im odgovornost za tuđe ili Vaše greške i promašaje.

Vi očigledno računate na kratko istorijsko pamćenje gladnog, prevarenog i zbunjenog naroda, obespravljenih boraca i armije mladih ljudi koji godinama ne vide nikakvu perspektivu u društvenim odnosima kakve kreira politika SNSD-a već desetak godina.

Podsjećamo Vas Predsjedniče da ste komunikaciju Trebinje-H.Novi imali sreću i čast da završite i otvorite upravo Vi, ali da je taj put davno započela i najvećim dijelom uradila Vlada SDS-a i koaliciona Vlada SDS-a i PDP-a. Bar tri predsjednika Vlade RS, iz perioda prije Vlade SNSD-a, su otvarali dijelove ove komunikacije.

U velike uspjehe „u posljednjih nekoliko godina“ - kako rekoste, Vi ste uvrstili i izgradnju zgrade Elektroprivrede RS iako je ona napravljena prije ravno 14 godina, a zasluge za to, najvećim dijelom, pripadaju drugim ljudima iz drugih političkih opcija, a ne samo Vama.

Šta tek reći o istupima vezanim za Industriju alata i Novoteks. Vas, razumljivo boli izgubljenih 2100 radnih mjesta u ova dva nekadašnja giganta, koje je SDS znao sačuvati i u ratu i u vrijeme najtvrđih blokada od strane čitavog svijeta. Industrija alata je bila, po upravo Vašim riječima, primjer dobre i uspješne privatizacije, jer je do 2006. godine sačuvala sve pogone, svjetska tržišta, sve programe i blizu 2.000 radnika!

Danas, sedam i po godina od privatizacije, od nekadašnjih sedam fabrika, nekoliko upravnih i pomoćnih zgrada i ogromne imovine, imamo manje od 600 radnika i kompletnu IAT u jednom jedinom pogonu-nekadašnjoj fabrici burgija! Ostalo je ili će biti konditorska industrija.

Za vlasnika kapitala vjerovatno je to bolja opcija, veći profit... ali nije valjda problem uočiti ko je odobrio a ko kršio kupoprodajni ugovor, bez ikakvih sankcija, ko već nekoliko godina ruši pogone nekadašnje IAT i pretvara ih u neku drugu, možda bolju industriju, ko rasprodaje mašine, opremu, lagere gotove robe i repromaterijala, ko je ukinuo čak 1.300 radnih mjesta u ovom nekadašnjem gigantu. Sigurno to ne radi onaj čije ime povremeno zaboravljate.

Poštovani predsjedniče, svaki put kada u Trebinje dođete bilo bi fer otići u Novoteks, mjesto najvećeg privrednog zločina u regionu, održati možda sjednicu Vlade kao u Zvorniku u Alumini. Ponosne radnice još uvijek vjeruju da ćete ispuniti obećanje dato prije četiri godine, podijeliti im akcije Novoteksa, obezbijediti 800 radnih mjesta, bolje uslove i veće plate od onih koje su imali prije uništenja ove fabrike.

Umjesto bilo kakve dalje priče o pogromu u ovoj fabrici koji se desio u izbornoj 2010-oj godini, uputićemo i Vas, a i naše građane na 20 priloga na sajtu Novoteks You Tube. Da se ne zaboravi Vaš doprinos ili doprinos vaših bitangi, koje ste konačno uočili u Trebinju, svejedno.

Vjerujemo da ćete ispuniti najnovije obećenje, a to je i jedino novo što se moglo čuti na ovoj tribini, zaposliti po jednog radnika iz porodica gdje niko ne radi jer, kako rekoste, vrijeme je za davno zaboravljenu solidarnost.

Iako je opet teška predizborna godina, nadamo se da to neće proći kao sva ostala obećanja od daleke 2006-te do danas: Trebinje rizort, Aerodrom Zupci, Novoteks, itd.