Na prijemu kod Svetozara Marovića, tadašnjeg predsjednika Srbije i Crne Gore, između ostalih, gosti su bili patrijarh Pavle i Kofi Anan.

patrijarh pavle

Tokom večere, u vrijeme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hljeb i povrće. Kad je sve završio imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvu pokupio i pojeo.

Kad je završio, upitali su ga šta to radi, a on je odgovorio da svaki put tako jede i ispričao šta je mrva hljeba za svakog čovjeka i šta znače u odnosu na poštovanje čovjeka, života, onih koji nemaju…

Ne znate vi deco moja šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola - rekao je tada patrijarh Pavle, a gosti su bili u šoku i zamišljeni zbog ovih riječi, priča sagovornik "Telegrafa".

Da je njegov odnos prema hljebu i mrvicama zaista bio takav potvrdili su i manastiru Gračanica u kome je patrijarh boravio. On bi svaki put grdio monahinje zbog prosipanja hljeba pored stola.

Arhimandrit Jovan Radosavljević u knjizi “S patrijarhom Pavlom kroz život” objasnio je otkud toliko poštovanje pokojnog patrijarha Pavla prema hrani i od koga je to naučio.

Naime, on je od oca Jakova Arsovića naučio kako se prema hrani treba ophoditi sa poštovanjem i da ne treba ništa ostavljati pored tanjira, a da prosuto treba pokupiti.

Jednom prilikom grickao sam koru hleba, a ono što je zagorelo ostavio sam na kraj tanjira. Pavle me je upitao zašto sam to uradio, a kad sam mu rekao da neću da jedem jer je zagorelo, uzeo mi je to zagorelo parče hleba i pojeo. Tako me je zastideo bez ijedne reči,  da više nikada nisam ostavio mrvicu hleba van tanjira ili neko zagorelo parče – piše arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.

Da li ćete vi razmislite sljedeći put kad budete vidjeli mrve hljeba pored tanjira i da li ćete se sjetiti riječi patrijarha Pavla?