Izložba slika nastalih na prošlogodišnjem Likovnom saborovanju "Simeon Dobrićevski" u Bileći otvorena je u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

izlozba osvita u banjaluci

Mnogobrojni zaljubljenici u slikarstvo imaju priliku da uživaju u motivima prirodnih ljepota Hercegovine koje su bile najveća inspiracija umjetnicima.

Izložbu je u ponedjeljak uveče otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

Posjetioci će do 9. aprila moći da pogledaju 33 djela osam akademskih slikara, ali i radove nastale u trenucima nadahnuća studenata, kao i stvaralaca koji se amaterski bave slikanjem.

- Mnogo smo srećni što je naša postavka u Banjaluci. Želimo da publika uživa u ovim djelima - rekao je predsjednik zavičajnog društva "Osvit" Miodrag Hrnjez.

Objasnio je da je likovno saborovanje dobilo naziv po duhovniku društva Zavičajni krug "Osvit" Simeonu Dobrićevskom.

- Saborovanje se održava svake godine u oktobru i edukativnog je karaktera. Stariji i iskusniji umjetnici svoje znanje i vještine prenose mladima i tako se širi krug ljubitelja slikarstva - kazao je Hrnjez.

Ove godine, kako kaže, imaju u planu da prošire umjetnički krug manifestacije, pa će pozvati i vajare da budu dio kreativne priče u Bileći.

- Imamo u planu da za nekoliko godina i Bileća dobije park skulptura kao što postoji u Aranđelovcu. To bi zaista bilo nešto veliko u našem gradu - istakao je Hrnjez.

Podsjetio je da je saborovanje međunarodnog karaktera, te da na njemu učestvuju poznata imena iz svijeta likovne umjetnosti, koja svojim harizmatičnim duhom uljepšavaju svaki trenutak saborovanja.

Inspiracija

- Slike su odraz duhovnih stanja kroz koja su umjetnici prolazili posmatrajući i doživljavajući hercegovačke pejzaže, obogaćene i oplemenjene duhovnim saznanjima o uzvišenom manastirskom životu na tim prostorima - kaže Miodrag Hrnjez.