BiH i Crna Gora zajednički nastupaju na izgradnji pruge Nikšić-Čapljina

IZvor: eKapija.com Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 19. 03. 2014. - 14:51h

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić dogovorili su juče u Sarajevu zajednički istup prema potencijalnim investitorima na projektu izgradnje pruge Nikšić-Čapljina, koji je sa ekonomskog aspekta vrlo interesantan za dvije zemlje, prenosi „Capital“.

pruga niksic capljina

Lagumdžija i Krivokapić su ocijenili da BiH i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose, da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, te da postoje svi preduslovi za unapređenje saradnje na svim područjima.

Lagumdžija je upoznao sagovornika o aktuelnoj situaciji u BiH „u svjetlu posljednjih događaja“, sa naročitim akcentom na potrebu novog pristupa EU prema BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Konstatovano je da dobru osnovu za produbljenje sveukupne saradnje predstavlja i ugovorni okvir koji je na zadovoljavajućem nivou, te je izraženo uvjerenje da će sporazum o granici između BiH i Crne Gore biti potpisan uskoro.

Istaknuto je i da ekonomski odnosi trebaju imati ključnu ulogu u budućnoj bilateralnoj saradnji, naročito u oblastima energetike, transporta i turizma.

Lagumdžija i Krivokapić su pozdravili novi, ekonomski pristup Evropske komisije prema zemljama zapadnog Balkana, u čijem fokusu će biti jačanje konkurentnosti, povećanje nivoa zaposlenosti i ekonomski rast.

Tokom razgovora je ocijenjeno da je regionalna saradnja na visokom nivou, koja bi u narednoj fazi trebala rezultirati zajedničkim privrednim projektima kao što je izgradnja TAP/IAP gasovoda, za šta postoji politička podrška i izgradnja Jadransko-jonske magistrale.

Razgovarano je i o aktivnostima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), ali i situaciji u Ukrajini, te je izražena zabrinutost zbog porasta političkih napetosti u ovoj zemlji i pogoršanja međunarodnih odnosa zbog toga.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja