Uskoro građevinska dozvola za glavni tunel „Dabra“

Izvor: SRNA Foto: Predrag Mucović
TREBINJELIVE 18. 03. 2014. - 18:15h

Aktivnosti na izgradnji Hidroelektrane „Dabar“ se odvijaju planiranom dinamikom, a za mjesec dana trebalo bi da bude izdata i građevinska dozvola za gradnju glavnog tunela, rečeno je na sastanku ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić i ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića sa direktorom „Elektroprivrede Srpske“ Branislavom Milekić.

uskoro izgradnja glavnog tune za hidroelektranu dabar sastanak elektroprivreda rs

Golićeva je potvrdila novinarima da je glavni projekat za tunel završen i da je trenutno na reviziji, ali da postoji još nekoliko parcela sa neriješenim imovinsko-pravnim odnosima i da se očekuje da taj problem za najdalje mjesec dana riješe Pravobranilaštvo i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

„Nadležno ministarstvo će onog momenta kada dođe kompletna dokumentacija, za dva do tri dana, iako je zakonski rok 15 dana, završiti građevinsku dozvolu da bi gradnja tunela što prije počela“, istakla je Golićeva, napominjući da je tunel dio projekta koji predstavlja „žilu kucavicu“ cijele Hercegovine.

Golićeva se nada da će „Elektroprivreda Srpske“ na izgradnji postrojenja angažovati domaću radnu snagu i operativu.

Ministar unutrašnjih poslova Radislava Jovičić podsjetio je da je Ministarstvo prošle godine pokrenulo određene aktivnosti zaštite vitalnih objekata, te da je pri završetku jedna faza izrade dokumentacije oko djelovanja interventnih snaga policije u kriznim situacijama koje bi eventualno nastale na tim objektima, među koje spadaju i objekti „Elektroprivreda Srpske“.

„Planovi za intervenciju su pri kraju i rade se sa menadžmentom svih zavisnih preduzeća `Elektroprivrede Srpske“, rekao je Jovičić, precizirajući da se aktivnosti odnose na krizne situacije, kao što su teroristički napadi, elementarne nepogode, havarije i slično.

Direktor „Elektroprivrede Srpske“ Branislava Milekić podsjetila je da su na projektu Hidroelektrana „Dabar“ u toku radovi na pristupnim putevima, na dalekovodu i vodovodu, naglašavajući da bi gradnja tunela trebalo da počne u toku ove građevinske sezone.

Milekićeva je podsjetila da je vrijednost tunela, čija je dužina 12,5 kilometara, oko 50 miliona evra, te da su sredstva u cijelosti obezbijeđena za projekat izgradnje Hidroelektrane „Dabar“, kojeg finansiraju „Hidrolektrane na Trebišnjici“ sa 70 odsto i „Elektroprivreda Srpske“ sa 30 odsto.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja