Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je tokom posjete novoj bolnici u Nevesinju izrazio zadovoljstvo što će za mjesec dana biti u potpunosti završeni unutrašnji radovi u ovom objektu, nakon čega će biti provedena procedura nabavke opreme za jednu od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u Srpkoj i regionu.

bolnica nevesinje

"Naš cilj je bio da ovo bude objekat sa najsavremenijom opremom koja može da istrpi konkurenciju u narednih nekoliko desetina godina", rekao je Dodik novinarima i dodao da će oprema biti nabavljena iz inostranstva, jer se takva ne proizvodi na ovim područjima.

Dodik je podsjetio da je odlukom Vlade Republike Srpske "Elektroprivreda Srpske" obezbijedila 500.000 KM za građevinske i unutrašnje radove bolnice, te da će novac za savremenu opremu obezbijediti Fond zdravstvenog osiguranja i druge republičke institucije.

Predsjednik Srpske je naglasio da bi ovaj veoma značajan projekat ne samo za pacijente iz Hercegovine već i sa šireg područja bilo veoma teško realizovati da nije bilo donacije i želje eminentnog doktora Predraga Peška, koji je sve osmislio i nesebično se angažovao.

"Vlada i Republika su bili kao logistička podrška", rekao je Dodik i istakao da će bolnica biti za liječenje bolesnika koji su osiguranici Fonda Republike Srpske, ali da je ambicija da pacijenti dolaze i iz okruženja.

On je izrazio uvjerenje da će, zahvaljujući doktoru Pešku i njegovom timu, bolnica u Nevesinju biti referentno mjesto i da će skrenuti pažnju.

Dodik je naveo da je uz ovakav zdravstveni objekat planirano da se gradi još jedan savremeniji, hotelskog tipa.

Sa predsjednikom Republike Srpske novu bolnicu je obišao i doktor Peško koji je izrazio zadovoljstvo što su radovi privedeni kraju, ističući da je riječ o bolnici koja se rijetko viđa u svijetu.

"Obišao sam cijeli svijet i radio u mnogim zdravstvenim ustanovama, ali će ova biti nešto posebno i moći će da odgovori i najkomplikovanijim zahtjevima pacijenata", rekao je Peško.

On je izrazio nadu da će bolnica biti stavljena u funkciju do ljeta i da će biti opremljena najsavremenijom opremom, te da će u njoj raditi najbolji medicinski kadar iz Republike Srpske i Srbije.

Velibor Milivojević, predsjednik Upravnog odbora dobrotvornog fonda "Mihajlo Labalo Nevesinje" potvrdio je da su preostali još završni unutrašnji radovi, koji će biti gotovi za mjesec dana, nakon čega će biti provedeni tenderi za nabavku medicinske i nemedicinske opreme.

On je dodao da će bolnica u Nevesinju, na oko 3.600 metara kvadratnih, biti specijalizovana za hirurgiju i dijagnostiku, te da će raspolagati sa oko 50 kreveta.

Gradnja bolnice u Nevesinju počela je prije dvanaest godina. Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je Fondacija "Mihajlo Labalo", ali je poslije smrti Labala 2007. godine bio upitan završetak objekta jer su nedostajala značajna sredstva. Veliki humanista Mihailo Labalo je porijeklom iz sela Lukavac kod Nevesinja, a svoj životni i radni vijek proveo je u Americi.