Vrhovni sovjet Krima usvojio na vanrednoj sednici rezoluciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji za "prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije".

krim nezavisnost referendum

Skupština Krima se, takođe, obratila UN i svim državama svijeta da je priznaju, prenose ruske agencije.

Za taj prijedlog glasalo je 85 poslanika krimske skupštine, navodi Itar-Tas s. Vijeće je takođe jednoglasno ovlastilo predsjednika Koordinacionog savjeta grada Alekseja Čalova da potpiše odgovarajući sporazum o pripajanju sa Rusijom.

Ispred ulaska u zgadu Gradskog veća Sevastopolja održava se miting na kome učestvuje oko stotinu ljudi sa ruskim zastavama.

Kako je ranije danas izjavio predsjednik Vrhovnog savjeta za organizaciju referenduma Mihail Mališev prema konačnim rezultatima referenduma o statusu Krima za pripajanje Krima Rusiji je glasalo 96,77 odsto stanovnika poluostrva. Na referendumu je glasalo 83,1 odsto birača.

Međutim, svet ne priznaje rezultate referenduma na Krimu jer smatra da su krimske vlasti pod patronatom Moskve organizovale izjašnjavanje građana, sa unapred pripremljenim planom da se ta autonomna pokrajina Ukrajine pripoji Rusiji. Zapadne sile smatraju stoga da je Rusija prekršila međunarodno pravo i najavljuju oštre sankcije.

Moskva s druge strane negira navode zapadnih sila i odgovara da je narod na Krimu sam odlučivao i da će Rusija ispoštovati njihovu volju. A kada je riječ o sankcijama, zvanična Moskva je odavno najavila da će i ona uvesti sankcije EU i SAD.