Srpska napredna stranka /SNS/ proglasila je večeras izbornu pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

izbori srbija

Lider SNS-a Aleksandar Vučić zahvalio se na ogromnom povjerenju građanima, navodeći da je ovo najbolji rezultat u 25 godišnjoj parlamentarnoj istoriji.

On očekuje da će posao u vezi sa formiranjem nove vlade biti završen do 1. maja i da će SNS imati najmanje 160 mandata u Skupštini Srbije.

Vučić je rekao da će u narednim danima biće sastavljen plan i program nove vlade i naveo da o formiranju vlade još nije razgovarao ni sa jednom političkom strankom.

On je čestitao svim političkim protivnicima za rezultate, naglasiviš da je SNS spremna da mnogima pruži ruku, razgovara i sarađuje, te da nijednog trenutka nikoga neće nipodaštavatim, a kamoli poništavati.

"Želimo da čujmo njihove ideje i šta je dobro što u Srbiji možemo zajednčki da uradimo. Spremni smo za tu vrstu dijaloga sa svim relevatnim partijama", rekao Vučić.

On je istakao da predstoje teške reforme, ali da je siguran da Srbija ima budućnost.

"Do toga se neće doći lako", rekao je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti svoj evropski put, sarađivati sa prijateljima, Rusima i Kinezima i drugima i da će nastavit borbu protiv korupcije.

Vučić naveo da će se vlada baviti nezaposlenošću i da će se vidjeti dramatično smanjenje ovog problema.

Funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović rekao je da su naprednjaci postigli najubjedljiviji rezultat koji Srbija pamti od 1999. godine.

Na osnovu 62 odsto preborajnih glasova, SNS je osvojila 49,3 odsto, SPS 13,9, DS 5,3, NDS 6,1 i DSS 4,1 odsto.