I bi četvrtak. I bijahu crevlje. I bijahu "Bemine". I bijaše gazda Umićević Marinko, i bijaše više cokula samo ne bijaše Devetara Cokulića.

tribina pdp trebinje

Čuvena Fabrika obuće BEMA napokon je poslije dužeg iščekivanja stigla do Hercegovine, ali umjesto u Trebinju put je počela i završila u Ljubinju.

Koalicija "Cipelići" na čelu sa devetarom Cokulićem zasjela je u fotelje sa obećanjem da će već 8. oktobra 2012. biti potpisan Ugovor sa Bemom koja će zaposliti 300 radnika u Trebinju. Uoči izbora u trebinjskom Domu kulture 30.06. 2012. godine Mlađo i PDP doveli su gazda Marinka i okupili svu ekipu, od Šljapka Lokvića, Mileka Čizmića i Skituljka do Piruete, Lopuže i Van der Klompe, a kamen temeljac za gradnju nove fabrike već je bio isklesan uz jedini uslov da se Devetar Cokulić dočepa fotelje gradonačelnika.

Cokulići su se na kraju pokazali mnogo neozbiljnijim, neodgovornijim i duhovitijim od svih junaka kultnog crtanog filma. Devetar je u više navrata "za sljedeći četvrtak" stidljivo u nedogled odlagao sudbonosni sastanak sa svojim partnerom i investitorom koji je "Bemine" pogone trebao smjestiti u napuštene seoske škole!?

Skoro će proći dvije godine, a gazda Marinko nije iskoristio puno prilika da sjedne u luksuzni i udobni mercedesov džip sa šefom Mlađom i bar porazgovara sa svojim partijskim drugom i strateškim partnerom. Umjesto toga on je prevalio dug put do Ljubinja kako bi poklonio jedne cipele velikog broja, ne našavši za shodno da produži još 60-ak kilometara i javi se nesuđenom partneru u Trebinju. Pametnome dosta, jer je ovim potezom stigla i zvanična potvrda da od novih radnih mjesta, trebinjskih crevlji i cokula nema ništa.

Obećanje je oduvijek bilo ludom radovanje, i ovo nije ni prvi ni posljednji jeftini predizborni trik kojim su domaći političari mnoge žedne sugrađane preveli preko vode. Svi bi mi bili srećni i zadovljni kada bi se bar zaustavilo propadanje, i kada se suludim i nenormalnim podizanjem taksi i poreza ne bi rastjerala postojeća preduzeća i privrednici, i pita li se ko će poslije IFT-a i HE Dabra sljedeći iz Trebinja preći u Bileću, Berkoviće i Nevesinje.

Bezbrižno se razbacujući našim novcima, i bacajući u bunar milione maraka od kredita i prodatih gradskih nekretnina, Devetar Cokulić će i dalje ležerno nastaviti da reciklira stare izlizane trake i pričom o odbrani Hercegovine, struji, resursima pokuša da zamaskira nerad, anarhiju i dolazak novih talasa cokulića u gradsku kuću. Trebinjska "opozicija" po starom običaju snom mrtvijem spava, a bezbrižni Devetar i cokulići imaju samo jedan zadatak, a to je da do oktobra Bemu zamijene drugom trakom, i nađu novog lažnog investitora sa kojim će obilaziti napuštene seoske škole od Graba do Poljica i pakovati maglu u ljepšu ambalažu od kutije za cipele.