Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske izrazio je zabrinutost povodom, kako navode, sve češćih presuda sudova u Republici Srpskoj u kojima je došlo do pogrešnog tumačenja ili do zloupotrebe Zakona o zaštiti od klevete, te presuđuju protiv medija uglavnom ne razlikujući uvredu od klevete.

novinari

"Udruženju novinara javlja se sve više medija i novinara koji su bili predmet presuda, gdje su sudije olako presuđivale protiv njih i na taj način sankcionisale osnovno novinarsko pravo dozvoljeno svuda u svijetu – pravo na stav i mišljenje", saopšteno je iz Udruženja novinara Republike Srpske.

Ovo udruženje smatra da pojedine sudije i sudovi u Republici Srpskoj u presudama protiv novinara ne uvažavaju ni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja u članu 10 daje izričito pravo novinarima da nekažnjeno mogu javno da izražavaju svoj stav i mišljenje, posebno ako je riječ o javnim ličnostima.

"Udruženje novinara Republike Srpske smatra da ovakva praksa suđenja novinarskom stavu i mišljenju treba biti zaustavljena, jer sudovi i sudije postaju sve češće ti koji ugrožavaju slobodu medija", navedeno je u saopštenju.