Milena Anđelić, iz Trebinja, je mlada slikarka koja ide u treći razred Gimnazije „Jovan Dučić“, i koja, iako joj je tek 17 ljeta, pravi slike na kojima bi joj pozavidjeli i profesionalni umjetnici.

milena andjelic slikarka trebinje

Iako trebinjska Gimnazija važi za jednu od eminentnijih obrazovnih i vaspitnih ustanova u Republici Srpskoj, učenici su kroz godine ipak bili njeni najveći ambasadori. U njoj su stasale brojne generacije Trebinjaca, a iznjedrila je imena po kojima se danas ova ustanova prepoznaje u našoj republici, regionu i svijetu. Ambasador će sigurno, kada završi školu, biti i mlada Milena Anđelić. Odličan je učenik, a biti odličan đak u Gimnaziji je privilegija jer su potrebni veliki trud i zalaganje. I pored toga u slobodno vrijeme se bavi slikarstvom, a njen dar je primjećen dok je još bila dijete.

„Trenutak kada sam počela da se bavim slikarstvom, a ne samo ‘šaranjem’ po papiru, je moja 15-ta godina kada sam odlučila kupiti boje uz pomoć kojih sam uradila svoju prvu sliku uljem na platnu. Ta slika za mene ima poseban značaj jer je to slika jaza koga je napravio moj djed. Ona je neko vrijeme provela daleko od očiju javnosti, na zidu moje sobe, jer nisam smatrala da ima ikakvu vrijednost osim sentimentalne“, kaže za TrebinjeLive Milena i dodaje da je nakon dvije godine odlučila da provjeri da li njeni radovi imaju vrijednost, ili su samo dječija „šaranja“. slike milena andjelic

Prijavila se na takmičenje „De administrando imperio“ i osvojila drugu nagradu kao najbolja mlada nada Trebinja. „Nisam očekivala da ću proći s obzirom na to da su ostali učesnici uglavnom bili akademski slikari, ali ipak sam osvojila drugu nagradu kao najbolja mlada nada Trebinja i to upravo sa svojom prvom slikom“, napominje ona i dodaje da je nagrada za nju bila velika čast jer je, prije svega, imala priliku da razgovara sa stručnim žirijem iz Švajcarske, te sa poznatim umjetnicima iz oblasti slikarstva.

Sve radi uglavnom samostalno, a za njene uspjehe veliku zaslugu ima njena porodica i prijatelji koji su joj, kako kaže, pružili podršku i vjerovali u nju kada ni sama nije.

Pored izložbe u okviru pomenutog takmičenja, Milena je izlagala i pred svojim drugarima iz Gimnazije. Naime, povodom završetka prvog polugodišta školske 2013/2014. godine u holu Gimnazije priređena je izložba učeničkih radova.

Kaže i da je upoznala veliki broj sugrađana koji imaju potencijala za slikanje, te da se još uvijek nije odlučila koji će fakultet upisati nakon srednje škole. „Često mi postavljaju pitanje šta ću da studiram i da li će to biti Akademija umjetnosti ili neki fakultet prirodnih nauka s obzirom da idem u Gimnaziju prirodno-matematičkog smjera. Još uvijek nisam odlučila na koji ću fakultet, ali slikanje će mi vjerovatno ostati samo hobi. Mislim da Akademija nije presudna i da samouki slikari imaju takođe vrijedne radove“, ističe Milena i dodaje da je jako zanimljivo kada svoje mogućnosti otkriješ sam. „Vjerovatno je lakše kada te neko uči samoj tehnici slikanja i ukazuje na greške, ali je definitivno zanimljivo i kada sve otkrivaš sam“. slike milena andjelic

Od tehnika najviše radi ulje na platnu jer joj, kako kaže, ta tehnika dozvoljava prekrivanja, slikanje u slojevima i razna eksperimentisanja. Motiv joj je najčešće priroda, bili to pejzaži, animalistički motivi ili portreti. Prema njenim riječima prirodu smatra nepresušnim izvorom ljepote i savršenstva. „Davanjem simbolike određenim motivima u naizgled isključivo realističnoj slici može se dobiti čak i veća apstrakcija od one uobičajene ali na neki pitomiji način“, zaključila je razgovor za TrebinjeLive Milena Anđelić.