Beograd će u nastavku dijaloga sa Prištinom od vlasti samoproglašenog Kosova i EU zatražiti da u okviru budućih oružanih snaga Kosova Srbi imaju svoju jedinicu u svog regionalnog komandanta, pišu današnje "Večernje novosti".

kosovo teske odluke

List nezvanično saznaje da će srpska strana sa ovim prijedlogom izaći pred premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton prilikom naredne runde pregovora.

Izvori ovog beogradskog dnevnika prenose da bi upravo ova ideja trebalo da posluži za uvođenje aneksa u briselski sporazum, o čemu je prvi govorio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prema ovom prijedlogu, "srpske jedinice" funkcionisale bi u sistemu pokrajinske bezbjednosti, ali bi se na njih preslikao model primijenjen u organizaciji policije na sjeveru.

Djelovanje jedinice sa sjevera usaglašavalo bi se sa zajednicom srpskih opština i na ovom području ne bi bilo drugih dijelova bezbjednosnih struktura samoproglašenog Kosova, kako je ranije i utvrđeno briselskim sporazumom.

Model o kome se razmišlja podsjeća na vojsku BiH sastavljenu od tri brigade - srpske, hrvatske i bošnjačke, navodi list.

Vojska samoproglašenog Kosova, prema najavama iz Prištine, imaće 5.000 pripadnika, dok će 3.000 vojnih obveznika činiti rezervni sastav.

Nova oružana sila na Balkanu biće operativna do 2019. godine, do kada će vlasti iz Prištine da okončaju ustavne promjene, snabdijevanje naoružanjem i vojnom opremom i obuku ljudstva.