U Republici Srpskoj postoje četiri hotela koja su kategorisana sa pet zvjezdica, dok većina ostalih ugostiteljskih objekata zadovoljava kriterijume treće kategorije, odnosno prosječan nivo kvaliteta uređenja, opreme i usluga, rečeno je Srni u Ministarstvu trgovine i turizma.

trebinje turisti

U resornom ministarstvu ističu da u Srpskoj postoji nedostatak objekata koji su u mogućnosti zadovoljiti potrebe nešto zahtjevnijih turista, kakvih je sve više, pogotovo u oblasti poslom motivisanih putovanja, te su poželjna ulaganja u izgradnju visoko standardizovanih hotela većih smještajnih kapaciteta.

"Ipak, primjetno je povećanje broja hotela koji zadovoljavaju svjetske standarde, sa visokokvalitetnim, luksuznim uređenjem i opremom objekta, kao i kvalifikovanim kadrovima", tvrde u Ministarstvu.

Nadležni očekuju da će potencijalni investitori šansu za ulaganja prepoznati u izgradnji visokostandardizovanih hotela većih smještajnih kapaciteta.

Iz Ministarstva poručuju da je u Republici Srpskoj, od 2008. godine do danas, ukupno kategorisano 190 objekata.

Ketegorizacijom se utvrđuju uređenje i oprema ugostiteljskog objekta, usluge, kvalitet održavanja, položaj i izgled objekta, kao i opšti i neposredni utisak komisije za kategorizaciju.

Površine smještajnih jedinica za hotele sa pet zvjezdica treba da iznose minimalno 16 metara kvadratnih za jednokrevetnu, odnosno 22 metra kvadratna za dvokrevetnu sobu, obavezno je postojanje lifta, fizičkog i tehničkog obezbjeđenja objekta, zaključavanja i otključavanja smještajnih jedinica elektronskom bravom.

"Neophodni su i velnes sadržaji, bogatija ponude jela i vrhunskih vina i slično. Najvažnije stavke su visokokvalitetno, odnosno luksuzno uređenje i oprema objekta, kao i kvalifikovan kadar, odgovarajućih stručnih profila", navode u Ministarstvu trgovine i turizma.

Iz Ministarstva ističu da sve ove zahtjeve ispunjavaju hoteli "Vučko" na Jahorini, "Kaldera" u Laktašima, te "Ras" i "Pirg" u Bijeljini.

U Ministarstvu trgovine i turizma napominju da je njihova obaveza da kategorišu hotele, motele, pansione i turistička naselja, dok su organi lokalne samouprave nadležni za kategorizaciju soba za iznajmljivanje, apartmana, kuća za odmor i seoskih domaćinstava.