Mještani sela Mojdež, posebno oni koji su pretrpjeli havariju na svojoj  imovini zbog pojave klizišta 28. februara 2004. godine, moći će da odahnu jer će konačno početi da se rješava njihov gorući problem.

mojdez sastanak sanacija kliziste herceg novi

Tender za izvođača, pa zatim i radovi na sanaciji tunela Potkop u Mojdežu, biće raspisan  za 15 dana, potvrdili su iz Direkcije javnih radova Crne Gore. Njihovi predstavnici su danas boravili u Herceg-Novom i u Opštini na sastanku kod predsjednika Dejana Mandića dogovorili detalje realizacije ovog za Herceg-Novi važnog projekta. Poslije sastanka direktor Direkcije javnih radova Crne Gore Žarko Živković je  potvrdio novinarima da će tender za izvođača radova na sanaciji hidrotehničkog tunela Potkop u Mojdežu biti raspisan  do 1. aprila.

„Dočekali smo i taj dan da  počne realizacija projekta  sanacije tunela Potkop. Napravljen je veliki korak ka rješavanju problema na koje mještani čekaju deset godina od pokretanja katastrofalnog klizišta“, kazao  je predsjednik MZ Mojdež Milorad Velaš.

„Veliko nam je zadovoljstvo da ponovo sarađujemo sa Opštinom Herceg-Novi sa kojom imamo pozitivno iskustvo i saradnju vezanu za izgradnju bazena na Škveru. Projekat sanacije hidrotehničkog tunela Potkop, za čiju realizaciju je Vlada Crne Gore iz kapitalnog budžeta  opredijelila oko 1,5 miliona evra, je kompleksan. Od kraja prošle godine smo sa Ministarstvom ekonomije radili na prikupljanju dokumentacije i izvještaja stručnjaka oko sanacije tunela u tri faze, prema revidovanom projektu firme Geoportal’ iz Ljubljane. Obavili smo niz sastanaka sa ciljem da ubrzamo raspisivanje tendera za izvođenje radova u prvoj fazi u dužni od 360 metara, kako bi  na ljeto započeli radove za koje je  neophodno suvo vrijeme“,  izjavio je direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković.

Na sastanku  je potvrđeno da će za realizaciju posla biti zaduženi projektanti, izvođač i ljudi iz hercegnovske opštine kao koordinatori  aktivnosti u Mojdežu.  Sanacija hidrotehničkog tunela se izvodi u cilju eliminisanja uzroka od  eventualnog pokretanja novog klizišta u Mojdežu.