Trebinjac Anđelko Bokonjić izradio je dolap za navodnjavanje na Trebišnjici, prvi koji je u posljednjih nekoliko decenija izrađen od drveta i koji će služiti kao ukras rijeke i turistička atrakcija.

dolapi trebinje

Dolap, među Trebinjcima poznatiji kao kolo, izrađen je po narudžbi Hidroelektrana na Trebišnjici kao dio uređenja šetališta uz obale.

Anđelko je stolarski zanat izučio od pokojnog oca i do sada je izrađivao prozore, vrata, namještaj... Ipak, novi projekat došao je kao pravi izazov.

"Iako je izrada kola ranije trajala mnogo duže, ovo sam radio dvadesetak dana jer su sada mašine brže i radi se modernom tehnologijom. Trudio sam se da vjerno prenesem sve dijelove ovog nekadašnjeg natapnog sistema, počev od osnove kola, takozvanih kršnjača, preko osovina, lopatica", objašnjava majstor Anđelko.

Borovinu je, kaže, nabavio gotovu i spremnu za obradu, a kada je posao bio okončan, sve je ponovo obrusio i premazao specijalnim uljem za bolju vodootpornost. Kolo je potom dizalicom spušteno u njegovo kamenom zidano ležište, takozvanu kulinu.

Kuline su kao dio nekadašnjeg natapnog sistema dolapa još ostale netaknute na obalama Trebišnjice, pa su ih majstori klesari u sklopu uređenja šetališta samo malo obnovili i zamijenili poneki kamen koji je oštećen zubom vremena.