Bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević umro je od infarkta u pritvoru Haškog tribunala na današnji dan 2006. godine.

Slobodan Milosevic

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije, da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Poslije višečasovnih oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak. Sahrani, koja je obavljena bez vjerskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbjednost.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. februara 2003. godine, a sin Marko je otišao odmah pošto je Milošević 5. oktobra 2000. godine bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsjednika SR Jugoslavije. Oboje danas žive u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori.

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS-a, izuzev potonjeg predsjednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamjenik predsjednika SRS Tomislav Nikolić, predsjednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Tijelo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, a narednog dana kovčeg s tijelom je bio izložen u Muzeju "25. maj", u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana više desetina hiljada pristalica bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije okupilo se ispred Skupštine Srbije i Crne Gore u centru Beograda, gdje je na pokrivenoj bini bio izložen kovčeg sa njegovim tijelom. Hapšenje Miloševića

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest mjeseci pošto je okončana njegova vladavina.

Zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, Haški tribunal je protiv Miloševića podigao optužnicu 27. maja 1999. godine, zbog zločina u Hrvatskoj 9. oktobra 2001. godine, a 23. novembra iste godine i zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Milošević je Haškom tribunalu izručen 28. juna 2001. godine, tačno 12 godina poslije govora na Gazimestanu.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine. Haški proces protiv Miloševića, prekidan više puta zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, trajao je četiri godine, a okončan je njegovom smrću u 64. godini.