Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije započeo je, povodom početka Časnog posna, serijal predavanja na temu „Naša vjera u životvornu Trojicu“, ističući da je „čovjek onakav kakav je njegov Bog“.

vladika grigorije predavanje casni post trebinje

Objašnjavajući zašto je pravoslavna vjera monoteistička, a u stvari sadrži Oca, Sina i Svetoga Duha, vladika Grigorije je naglasio da je to, u stvari, vjera u jednoga Boga Oca koji rađa Sina i ishodi Duha Svetoga od vječnosti i prije vječnosti, oduvijek.

„Bog je jedan zato što je jedan otac, koji ima jednaku prirodu sa sinom i duhov i koji nikada nije bio bez sina i bez duha svetoga koje rađa i koje ishodi“, naglasio je vladika Grigorije.

Baveći se Ocem koji je uzrok postojanja Sina i svetoga Duha, vladika Grigorije je  naglasio da vrijeme njihovog nastajanja nije moguće postavljati u ovozemaljskom kontekstu zato što se to dogodilo u vječnosti, a da se ljudi najprije pojave kao individua, a onda stvaraju odnose sa nekim drugim.

Sveto trojstvo je, kaže vladika Grigorije, Bog naš koji je životvoran i u kome je vjera, molitva i obraćanje, a koje, opet, vodi samo iskrena ljubav koja je, kako reče, okupila i veliki broj vjernika u Eparhijskom domu u Trebinju na prvom u nizu predavanja koja će vladika držati svake subote u Eparhijskom domu u Trebinju.