Međureligijsko vijeće BiH najoštrije je osudilo ispisivanje uvredljivih grafita na Medžlisu Islamske zajednice u Trebinju, koje se desilo u subotu, 8. marta.

medzlis trebinje

Međureligijsko vijeće BiH pozdravilo je reagovanje gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića i paroha trebinjskog Dražena Tupanjanina koji su posjetili mjesto napada i izrazili žaljenje zbog tog čina.

"Samo zajedničkim radom vjerskih zajednica i crkava sa nadležnim institucijama možemo se efikasno boriti protiv ovih negativnih pojava", navodi se u saopštenju iz Međureligijskog vijeća BiH.

Međureligijsko vijeće BiH, u čijem radu učestvuju sve četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice, vrši evidenciju napada na vjerske objekte i zalaže se za njihovu bolju zaštitu.

U posljednjem izvještaju Međureligijskog vijeća BiH navedeno je da su napadi na vjerske objekte još česti i da je osnovni problem nedovoljno strogo kažnjavanje počinilaca napada.

Iz Međureligijskog vijeća BiH pozvali su sve nadležne institucije da ovim predmetima prilaze hitno i sa posebnom pažnjom.