U blizini ostrvca sv. Andrija, na udaljenosti od oko 10 milja od hrvatske obale juče oko 13.00 sati u moru je izvršeno uništavanje minsko eksplozivnih sredstava, što je izazvalo morski "vodoskok" visok 200-tinjak metara.

podvodna eksplozija dubrovnik

O kolikoj količini eksploziva je riječ, kolika šteta može nastati u ovakvim slučajevima uništenja eksploziva, zašto je to učinjeno u moru, a ne na kopnu, šta takve eksplozije znače za život podvodnih vrsta - samo su neka od pitanja za javnost.

Mještani su uznemireni jer iz policijske uprave o ovome nije stigla niti riječ, iako se uništenja ovakve vrste na kopnu uvijek redovno najavljuju.
Jedan od sagovornika tvrdi kako uništavanje eksplozivnih naprava na otvorenom moru može imati posljedice po podvodne vrste, ali ne u drastičnim razmjerima, te kako je to zasigurno lakši i "bezbolniji" način od svih onih mjera predostrožnosti koje bi se trebale poduzimati za isti posao na kopnu. Smatra kako je "tajnost" u ovom slučaju samo bila kontraproduktivna.

Od mjesta na kome je izvedeno uništenje eksplozivnih sredstava zabranjena je plovidba, sidrenje i ribanje u krugu od 2 milje, o čemu su pomorci obavješteni preko upozorenja Hidrografskog instituta, s obrazloženjem kako je reč o "podvodnim radovima koji će trajati do daljeg".