Hercegnovski ribari na Škveru praktično imaju prinudni smještaj i „moraju se pomjerati svakom“, te nemaju mjesto prvog iskrcaja robe, nedostupnost pijaci jer je, kako je rečeno na sastanku ribara, u Herceg-Novom nedostatak ribljih pijaca.

sastanak ribara herceg novi

Na teritoriji opštine oprema i flota je zastarjela, a oprema iz inostranstva za njih je preskupa jer se nabavlja iz Italije, Hrvatske i Turske. Takođe, tretman Ministarstva poljoprivrede je vrlo loš jer je ministarstvo ribare primoralo da plaćaju PDV u visini od 19 odsto, dok poljoprivrednici plaćuju svega sedam odsto.

„Lovna sezona traje sto dana u godini, a treba živjeti 365 dana i to je nemoguće. Važno pitanje je formiranje službe za spasavanje. To pitanje je postavljeno odavno ali ono je ostalo mrtvo slovo na papiru“, rekli su profesionalni ribari na okruglom stolu „Evropska unija-vrijednosti politike i standardi-ribarstvo“ koji je u okviru projekta „Evropska unija znači Da“ organizovala NVO „Eko-centar Delfin“ iz Kotora i Televizija Crne Gore.

Predsjednik Udruženja, Silvio Tonsati, je posebno naglasio da ribari teško žive i da od ove djelatnosti ne mogu izdržavati porodice, te da čekuju pomoć resornog Ministarstva i EU.

Goran Kise, ribar, rekao je da je hercegnovska pijaca najnepristupačnije mjesto za prodaju ribe zbog udaljenosti od luke, ali i jednosmjerne ulice što otežava dopremanje ribe na istu, ali i dolazak zainteresovanih kupaca. Zbog toga su ribari, kako je istakao, prinuđeni da ribu prodaju iz gepeka. On je apelovao na lokalnu samoupravu da se pijace naprave u Igalu, Zelenici i Bijeloj, kako bi se prestalo sa praksom prodaje ribe iz gepeka. Kise je istakao i da ribarstvo u Crnoj Gori, posljednjih 15 godina ne samo što stagnira, nego nazaduje, pa su sada ribari kao prije 30 godina na nivou preživljavanja.

Zoran Zdravković, republički sanitarni inspektor, upoznao je ribare da imaju pravo onoga što su kazali, ali i da ima onih koji love dinamitom i krivolove, ali kolege ne žele da ih odaju inspektoru za ribarstvo. On je garantovao za zdravstvenu bezbjednost potrošača kada je riječ o ribi koja se prodaje na pijaci, i apelovao na Komunalnu policiju da bude ažurnija u kažnjavanju onih koji prodaju ribu iz kola. Zdravković je u tom kontekstu kazao da ribarima treba obezbijediti još adekvatnih pijaca za prodaju ribe, te zatražio veći broj inspektora za ribarstvo jer jedan postojeći, a ujedno i slabo opremljen, ne može pokriti akvatorijum Boke, i založio se za bolju sradnju inspekcije i policije.

Mladen Rostović, potpredsjednik Opštine Herceg-Novi, ukazao je da "Azmont investment", koji grad luksuzni rizort u Kumboru, planira izgradnju manje marine namijenjene ribarima i kočarima, kao i izgradnju riblje pijace. „Odnos prema moru i ribolovu je važan i za profesionalne i sportske ribolovce, jer ako nastavimo ovako, neće biti ni ribe ni ribara“, rekao je Rostović.

Alberto Kamarata, zamjenik šefa delegacije EU, istakao je da bi Crna Gora mogla da otvori ovo poglavlje, te da Vlada treba da napravi strategiju i akcioni plan u kojima će objasniti kako će sva ova pitanja biti u skladu sa zakonima EU, koji se, kako je rekao, često mijenjaju.