Nakon prva dva dana, koja su bila rezervisana za predstavnike medija i održavanje pres konferencija, 84. međunarodni salon automobila u Ženevi otvoren je za posjetioce.

Sajam automobila u zenevi

Ljubitelji automobila moći će od 6. do 16. marta da razgledaju najnovije modele i koncepte iz automobilske industrije.

Pojavljivanje na ženevskom salonu je značajno za svaku kompaniju koje nešto znači u svijetu automobila. I ove godine publika će moći da uživa u velikom broju svjetskih i evropskih premijera.

Auto-salon u Ženevi 2014. protiče u znaku prestižnih modela poznatih svjetskih proizvođača. Među njima su i Mercedes S klase Coupe, BMW Serije 2 ActiveTourer, novi Audi TT, Lamborghini Hyracan, Ferrari California T, McLaren 650S i mnogi drugi.

Pored ovih luksuznih automobila, premijere su imali i novi modeli koji će biti među najprodavanijim u godinama koje dolaze, kao što je restilizovani Ford Focus, trio malih gradskih automobila - Peugeot 108, Citroen C1 i nova Toyota Aygo, ali i potpuno novi Renault Twingo.

Predstavljena su i nova vozila iz SUV segmenta, poput modela Jeep Renegade ili Ford Edge.

Poseban segment u Ženevi čine pretprodukcijski automobili koji najavljuju nove serijske modele, kao što je Mazda Hazumi, prethodnik nove Mazde2, Škoda VisionC, Alfa Romeo 4C Spider, Maserati Alfieri ili Volvo Estate Concept.

Pored najnovijih modela koji će se pojaviti na tržištu tokom 2014. godine, izlagači predstavljaju i nove tehnologije i sisteme koji će biti primjenjeni na budućim vozilim.

I ove godine veliki broj proizvođača izložio je automobile sa "zelenim tehnologijama", poput hibridnih vozila i drugih ekološki prihvatljivih koncepata, zatim modele sa elektromotorima ili motorima sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Kao podrška ovoj vrsti automobila, među pratećim manifestacijama je i takozvani "Zeleni paviljon", u kome će biti izloženo 65 aktuelnih modela svetskih proizvođača čija je emisija ugljen-dioksida manja od 95 g/km.

Kapije ženevskog sajma automobila otvorene su do nedjelje 16. marta.