Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" u Bileći svake godine bilježi veći broj čitalaca, među kojima je najviše osnovaca i srednjoškolaca, potvrdio je Srni direktor ove kulturne ustanove Šćepan Aleksić.

bileca napusta savez opstina i gradova istocne hercegovine

Aleksić je naveo da je u 2013. godini evidentirano 965 čitalaca, dok se u prva dva mjeseca ove godine taj broj povećao na više od 1.000.

"Među ljubiteljima knjige najviše je učenika osnovnih i srednjih škola, ali je znatan broj i studenata, penzionera, domaćica", rekao je Aleksić i dodao da biblioteka raspolaže sa oko 26.000 knjiga.

Prema njegovim riječima, najčitanije su lektire za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, ali i savremena beletristika.

"Jedan od problema, ali ne još alaramantan, je da pojedinci knjige ne vraćaju na vrijeme, a ima onih koji ih nikada i ne vrate", ističe Aleksić i apeluje na sugrađane da knjige vraćaju u biblioteku, da bi i ostali sugrađani imali priliku da ih pročitaju, te da se "ne rasipa" knjižni fond.

Aleksić kaže da je i u 2013. godini nastavljena akcija darivanja knjiga biblioteci, čime je knjižni fond obogaćen za novih 400 naslova, dok je iz skromnih vlastitih sredstava nabavljeno oko 600 knjiga.

On je napomenuo da građani Bileće, ali i oni koji žive van ove opštine, godišnje biblioteci doniraju od 200 do 300 vrijednih knjiga.

"To nam je od velike koristi jer sa 12.000 KM, koliko dobijemo iz budžeta, ne možemo priuštiti veća ulaganja", rekao je Aleksić i dodao da godišnje ova ustanova može izdvojiti sredstva za kupovinu do 150 novih naslova.

On je napomenuo da je i dalje osnovni problem za ovu ustanovu kulture obezbjeđenje adekvatnog poslovnog prostora, jer sadašnji ne zadovoljava standarde.