U okviru projekta sanacije i revitalizacije tornja i golubarnika, koji se nalaze u kompleksu Muzeja Hercegovine u Trebinju, arheološka ekipa pronašla je srednjovjekovne zidine, mnogo starije od turskog i austrougarskog perioda, od kada datira zgrada Muzeja i bedem Starog grada.

muzej hercegovine trebinje

Dalja iskopavanja bi mogla pokazati da li je možda upravo na mjestu današnje zgrade Muzeja, sagrađene u vrijeme Austrougarske, unutar zidina Starog grada iz turskog perioda bilo sjedište stare Travunije, a kasnije i srednjovjekovnog nemanjićkog Trebinja.

"Iako je u pitanju srednji vek, ipak ne možemo utvrditi tačno vreme, niti tačnu namenu ovih objekata", rekla je Ivana Grujić, arheolog kustos, koja je zajedno sa Đorđem Odavićem predvodila tim stručnjaka.

Ipak, istakla je Grujićeva, ono što se konkretno vidi su zidovi i sve govori o tome da se radi o nekoj ozbiljnoj građevini, bilo da je u pitanju crkva svetog Mihajla, koja je prema predanju bila upravo ovdje, bilo da je neka velika palata ili srednjovjekovni manastir.

Kazala je da su ispod samog tornja, za koji nema sumnje da su ga radili dubrovački majstori po narudžbi Osman-paše, pronađena tri stepenika koja su još jedan od dokaza da je toranj, odnosno Sat kula, sagrađen na temeljima mnogo starije građevine, možda upravo zvonika crkve svetog Mihajla.

Zanimljivo je da mnogi stari Trebinjci ovaj toranj nazivaju Tornjem svetog Mihajla. Ovo potkrepljuje i kandilo koje je nađeno upravo pored stepenika.

S obzirom na to da jedan od spomenutih zidova ima i tri prozora, a u jednom od njih je uzidan zid iz novijeg vremena, za dalja istraživanja bilo bi ga potrebno rušiti i nastaviti iskopavanja, za šta su u preduzeću Hidroelektrane na Trebišnjici ponudili mašine i najvjerovatnije će se odmah nakon ovih, nastaviti s novim radovima.

Grujićeva kaže da imaju obećanja i od lokalnih vlasti u Trebinju da će dobiti dio potrebnog novca za nastavak radova već u ovom ili narednom mjesecu.

U Trebinju se i danas vode polemike da li je sjedište srednjovjekovne župe Travunije na lokalitetu Muzeja Hercegovine, gdje je prema predanju bila crkva svetog Mihajla ili Crkvine i njenog podgrađa Police, gdje su pronađene i nadgrobne ploče župana Grda i Pribilše.