U organizaciji učenika Javne ustanove /JU/ „Centar srednjih škola“ Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i JU „Kulturni centar“, u Domu kulture u Trebinju je večeras priređena humanitarna predstava “Još jedna priča….. o Svetom Savi“, gdje će cijeli prihod od dobrovoljnih priloga biti uplaćen na žiro račun Sandre Svorcan broj 5620088105827025.

sveti sava skolska slava trebinje

Sandri, porijeklom iz Bileće, potrebna je transplantacija srca koja se što prije mora obaviti u Beču, a za koju je potrebno 120.000 evra i za istu nedostaje još oko 40.000 evra. Kao želju da pomognu ovoj djevojci i da po ko zna koji put pokažu svoju humanost, učenici pomenute ustanove su odigrali predstavu koju su premijerno prikazali za Svetog Savu.

„Pošto smo izazvali veliko oduševljenje naših sugrađana priredbom ’Još jedna priča o Svetom Savi’ došli smo na ideju da prvenstveno pokušamo sa ponovnim izvođenjem iste. Onda su se, kao sto to obično ide, javljala broja pitanja i problemi gdje, kako, kome se obratiti. Ali kako smo se i prije tokom školovanja u Centru srednjih škola okušali u više humanitarnih akcija, znali smo da su svi problemi savladivi“, kažu učenici Centra srednjih škola i dodaju da su pomoć dobili od Gradske uprave Grada Trebinje, kao i od preduzeća i ustanova sa područja našeg grada. „Ljudi su se odazvali koliko su mogli, pomoć je pristizala, i evo već sada, ne računajući večerašnje ulaznice, sakupljeno je više od 7.000 maraka“, dodaju oni.

U predstavi su izvršene male promjene tako da su svi uživali, i simbolično „dali dio svog srca za Sandru“. Takođe, priredba je ostala u Svetosavskom duhu, jer je, kako kažu učenici, Sveti Sava simbol svih srpskih težnji ka dobru.

Humanost su učenici, koji su večeras priredili program na daskama koje život znače Trebinju, dokazali i uplatom 500 KM namijenjenih za nagradni izlet.

Važno je napomenuti i da su učenici ove škole organizatori raznih humanitarnih akcija, a posebno se izdvaja njihovo volontiranje u raznim organizacijama i ustanova. Pri školi bi uskoro trebalo da počne da radi i Školski volonterski centar, koji je u pripremnoj fazi. Profesori i učenici, kroz Savjet učenika, redovno organizuju obilježavanje važnijih datuma i međunarodnih dana, a od prošle godine ova obrazovna ustanova je i aktivni  član „Connecting Classrooms“ projekta.

U svrhu što bržeg prikupljanja sredstava u organizaciji Društva dobrovoljnih davalaca krvi grada Trebinja otvoren je i humanitarni telefon 1412, a cijena poziva je 1,00 KM i broj je aktivan u periodu 1.3.-31.3.2014. godine.