Dok se u dvorani „Park“ u Herceg-Novom odvijalala prezentacija studije lokacije „Sektor 5“, odnosno javne rasprave koja će trajati do 10. marta a vezane za dio bivše kasarne „Orjenski bataljon", Milo Đukanović, premijer Crne Gore i Šahin Mustafajev, ministar ekonomije i industrije Republike Azerbejdžan, danas su i zvanično otvorili radove na projektu “Portonovi” u Kumboru kod Herceg-Novog.

milo djukanovic u kumboru

Nakon obilaska terena gdje će za dvije godine biti izgrađen jedinstven luksuzni turistički kompleks „Portonovi“, premijer Đukanović i ministar Mustafajev su se u vili Lovćenka u Meljinama, nakon što im je Džejms Vilson, izvršni direktor kompanije "Azmont investment", predstavio kompleks, obratili novinarima.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je istakao da je prezentacija projekta uslijedila nakon kvalitetnog međudržavnog odnosa između Crne Gore i Azerbejdžana, koji je posebno došao do izražaju u periodu kada je posustajala energija za ekonomski razvoj u Evropi u cjelini i kada se čekao rasplet globalne ekonomske krize. „Lokalitet Kumbora predstavlja jedan od značajnih razvojnih resursa, i tako smo zahvaljujući dobrim međudržavnim odnosima uspjeli da prije godinu i po dođemo do jednog veoma vrijednog ugovora. Na terenu se da vidjeti da je dosta fizičkih radova već urađeno. Zadovoljstvo je utoliko veće što se radovi odvijaju u okviru predviđenih rokova, te da će do kraja 2016. godine rizort da se završi i preda na upotrebu korisnicima“, rekao je premijer Đukanović i dodao da će se kroz realizaciju ovog projekta promovisati novi standardi u raznim oblastima.

Azmont je kao odgovora kompanija, otvarajući Akademiju u Bijelom Polju i pomagahu Praznik mimoze, pokazala da jako dobro razumije probleme razvoja države kakva je Crna Gora i da je nezaposlenost ključni ekonomsko-socijalni problem crnogorskog društva, rekao je Đukanović i napomenuo da razumije obaveze Crne Gore, a kao jednu od najvažnijih je naveo izgradnju potrebne infrastrukture.

Vilson pokazuje Djukanovicu projekat

On se posebno zahvalio Ilhamu Alijevu, presjedniku Azerbejdžana, za kojeg je rekao da je važan oslonac kompletnog ugovora i projekta, ali i gradonačelniku Herceg-Novog Dejanu Mandiću koji je dao veliki doprinos u relizaciji projekta „Portonovi“.

Ministar Mustafajev u svom obraćanju je naglasio da se slaže sa premijerom Đukanovićem po pitanju uspješnih međudržavnih odnosa dvije zemlje, te da je projekat „Portonovi“ samo potvrda te saradnje. On je naglasio da su mnogi investitori iz Azerbejdžana čuli su za „Portomontenegro“, istakavši da je „ovaj pionirski poduhvat, stvorio komforne uslove za dalja ulaganja“.

Cijena ovog projekta je pola milijarde evra, a otvaranju investiciji su prisustvovali Branimir Gvozdenović, ministar turizma i održivog razvoja u Vladi Crne Gore, Milan Roćen, savjetnik premijera Đukanovića, Ramo Bralić, ambasador Crne Gore u Turskoj i Dejan Mandić, gradonačelnik Herceg-Novog.