Spaljivanjem Životija Bijedića završen praznik Mimoze

Autor: Zdravko Šakotić Foto: Zdravko Šakotić
TREBINJELIVE 02. 03. 2014. - 11:54h

Po tradiciji na hercegnovskom Škveru jučerašnjom svečanosti spaljivanja karnevala pred oko hiljadu posjetilaca organizovana je završna fešta 45. Praznika mimoze „Portonovi“.

zavrsen praznik mimoze spaljivanje zivotija bijedica

Osuđen je i po tradiciji spaljen za sve loše što se u gradu dešavalo minule godine karneval Životije Bijedić, zvani šjor od Fanga (blata). U suđenju krivcu za sve negativnosti pored glumaca Hercegnovskog pozorišta u ulogama sudije Voliparića, tužiteljke Kalce Karan i advokata Ubiparića atmosferi narodnog događaja su doprinijele mažoretkinje, trobonjeri i nezaobilazna gradska muzika.

“Kapo di kapi igara bez granica u komuni novskoj”, kako je bio naslov negativca, optužen je za sve gluposti i prljave rabote u godini za nama, te za postavljanje pogrešnih ljudi na pogrešna radna mjesta, za propadanje novskih preduzeća „Boke“, „Mješovitog“, „Prvoborac“, kao i za to što je “oburdao standard na vrijeme provedeno pod Turcima, tako da smo sad atenti za njihov veliki kam bek na sve ono što smo sami stvarali dok su oni strpljivo čekali doma dva vijeka”. Krivac je i za izgubljenu čast, nezaposlenost, propali turizam, loše stanje u zdravstvu.

Ni riječi advokata da je njegov klijent upravo zaslužan što se preko njegovih veza iz Južne Amerike mogu u apotekama nabaviti svjetleći špricevi i tablete i što je snizio cijene parkinga u Novom, prodao pola Kumbora, što novska preduzeća „i dalje žive u nečijim džepovima”, nije spasila šjora od Fanga od spaljivanja.

U Oblačnom kišnom danu našao se Fango u plamenu.

Tokom završne svečanosti na Škveru gostima je dijeljena mimoza, suve smokve, lozova rakija, a atmosferu je dobrom mediteranskom muzikom dopunio ansambl “Stari kapetan”.

Umjetnički direktor festivala, Zoran Živković, ocijenio je da je program i sadržaj “Praznika mimoze” ove godine bio kvalitetniji i sadržajniji u odnosu na prošlu godinu. Uz partnersku pomoć kompanije “Azmont investment” prema njegovom uvjerenju cvijetna manifestacija će sljedeće godine prevazići granice regiona.

Treba reći i da je u toku jubilarnog 45. Praznika mimoze „Portonovi“ organizovano više od 40 programa, što ovu zimsku manifestaciju svrstava u red najznačajnijih turističkih događaja u čitavom regionu. Još dvije nesporne karakteristike Praznika bile su kvalitetniji programi i odlična posjećenost muzičkih, pozorišnih, književnih i ostalih programskih sadržaja.

Partnerstvo Herceg-Novog i Azmon pokazalo se više nego opravdano, ali u idućim partnerskim akcijama od saradnje se očekuje da se osnaži i proširi u obostranom interesu.

Takođe, Praznik mimoze, nakon desetak godina, ponovo je bio na ulicama Trebinja, Beograda i Podgorice, što mu je dalo dodatni značaj.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja