U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović" u Trebinju tokom vikenda održana je dvodnevna mini-kolonija.

udruzenje likovnih umjetnika istocne hercegovine

Na njoj je učestvovalo dvadesetak članova tog udruženja iz Trebinja, Gacka i Bileće.

"U pitanju je prva u nizu kolonija koje planiramo organizovati i to ne samo jednom, već i nekoliko puta godišnje, jer smo svjesni da će Udruženje opstati jedino uz rad, organizovanje izložbi i druženje", kaže Nina Lojović-Milinić, predsjednik Udruženja i inicijator ove kolonije.

Učesnici su radili svoje slobodne teme, a najviše je bilo motiva Trebinja.

Lojović-Milinićeva objašnjava da su organizatori u početku mislili da zadata tema budu upravo trebinjski motivi, ali su kasnije odlučili da tema bude slobodna.

Ona ističe da je, osim zajedničkog rada i razmjene iskustava umjetnika, kako Udruženje ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru, već radilo i živjelo, cilj kolonije i da se prikupi određeni broj slika koje bi kasnije mogli poklanjati njihovim dobrotvorima.

"Radovi nastali na ovoj koloniji biće i prvi u budućem bogatom fundusu kolonije, sa koje ćemo organizovati izložbe, ali ćemo fundus koristiti i da poklanjamo svoje slike tamo gdje bude potrebno, a za početak će to biti trebinjska lokalna administracija, od koje imamo punu materijalnu i svaku drugu vrstu podrške, ali i ustanova Dom mladih, koja nam je za ovu koloniju bez naknade ustupila svoj prostor", kaže Lojović-Milinić.

Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović", koje broji oko 50 umjetnika iz ove regije, djeluje tek nepunih godinu dana, ali su dosad uspjeli organizovati svoje tri izložbe i to jednu u Bileći i dvije u Trebinju.

Izložba radova sa ove kolonije biće otvorena sutra u Klubu umjetnika u Trebinju.