Mnoge žene od malih nogu sanjaju o svom princu koji će im pokloniti svoju ljubav, na prst im staviti vjenčani prsten i time ovjekovječiti vezu. Ali, da li ste se ikada pitali odakle potiče ta tradicija, šta ona simbolizuje i zašto se prsten stavlja baš na četvrti prst? Vjerovali ili ne, odgovor je fizičke prirode.

vjencani prsten domali prst simbolika

Prije nego je moderna medicina ljudsko tijelo proučila i do najmanjeg detalja vjerovalo se kako upravo kroz četvrti prst na ruci prolazi vena koja vodi direktno do srca. Upravo zbog povezanosti prsta i srca ta je vena nazvana "vena amoris", što na latinskom znači "vena ljubavi".

Ovaj simboličan naziv usko je povezan s tradicijom u kojoj muškarac ženi poklanja prsten koji ona nosi na domalom prstu, što opisuje čin koji bi trebalo ovjekovječiti njihovu ljubav.

Prema kineskom učenju svaki prst na ruci simbolizuje jedan dio vas:

- Palac - vaši roditelji - Kažiprst - vaša braća i sestre - Srednji prst - vi sami - Domali prst - vaš muž ili žena - Mali prst - vaša djeca

Ukoliko spojite jagodice prstiju lijeve i desne ruke, a srednje prste savijete prema unutra pa ih spojite cijelim srednjim dijelom, dobijate položaj koji će vam otkriti ovu romantičnu simboliku.

- Ukoliko pokušate da odvojite palce, uspjećete. Razlog je taj što ćete se i vi kad-tad odvojiti od svojih roditelja i započeti svoj samostalni život.

- Ukoliko pokušate da odvojite kažiprste, uspećete. Razlog je taj što će se i vaša braća i sestre odvojiti i zasnovati svoju porodicu.

- Pokušate li da odvojite male prste, uspećete. Razlog je taj što će vaša djeca odrasti te će i oni otići i započeti samostalan život.

- Pokušate li da odvojite domale prste, nećete uspjeti. Razlog je taj što je muškarcu i ženi suđeno da cijeli život ostanu zajedno, nerazdvojni.