Radovanu Orboviću iz sela Klobuk kod Trebinja ostaće nova kuća na njegovom imanju koju je za potrebe snimanja filma "Na mliječnom putu" sagradio slavni režiser Emir Kusturica.

kuce klobuk emir kusturica snimanje filma

U blizini stare kuće Orbovića, koju su oni, odlazeći trbuhom za kruhom, davno napustili, napravljeno je sada lijepo zdanje sa bunarom i toaletom u dvorištu, koji su takođe sagrađeni nanovo, kao i improvizovani filmski tunel, a nakon snimanja sve ostaje Radovanu.

"Emir Kusturica je, u stvari, ostvario moj višegodišnji san da na svom imanju sagradim vikendicu. U nju bih, budući da sam penzioner, često navraćao i, evo, ostvarilo mi se pet vikendica, a ne jedna", kaže nam uz osmijeh Radovan.

Ovaj penzionisani radnik Industrije alata sa suprugom Slobodankom, penzionerkom, živi u Trebinju i još otplaćuju stan koji su kupili na kredit. Tako mu je posao čuvanja cjelokupnog ovog kompleksa, koji su mu ponudili iz filmske ekipe, stigao, kako kaže, kao dar s neba.

Voli filmove

 Ovaj će kompleks, koji se nalazi nasred ravnice, u filmu predstavljati staru željezničku stanicu, u čijoj blizini živi mlada, a koju glumi slavna Monika Beluči.

"Jednog su dana kod mene u stan došli neki nepoznati ljudi, predstavivši se da su iz Kusturičine ekipe. Zamolili su me da pođemo na Klobuk, čiji se predio svidio našem reditelju, te je izrazio želju da snima upravo na mom imanju. Ja sam odmah pošao s njima i rekao im: 'Srećno bilo! Snimajte, jer volim Kusturicu i njegove filmove", priča Radovan.

Kusturica ga je, kaže, odmah sutradan pitao za naknadu, ali domaćin nije želio novac, pa su se dogovorili da će sve što se sagradi za film ostati Radovanu.

Ipak, u početku nije ni slutio da će dobiti nanovo sagrađenih oko 180 metara kvadratnih korisnog prostora koji se kasnije može dvostruko iskoristiti i u unutrašnjim gabaritima sagraditi još jedan sprat jer su, s obzirom na sadašnje potrebe ambijenta željezničke stanice, plafoni izuzetno visoki.

kuce klobuk emir kusturica snimanje filma

Pored kuće je nanovo iskopan bunar s vodom, u kome se Monika i Kusturica u filmu kriju od potjere, a koji će se, s obzirom na rustični izgled koji se uklapa uz objekat, i kasnije moći iskoristiti.

Sve je, kaže, izgrađeno ljetos, za oko mjesec-dva. U međuvremenu su snimali u selu Uvjeća, južno od Trebinja, zatim u Hutovu Blatu, gdje se takođe radilo za potrebe filma, a najviše vremena je ostavljeno za izgradnju filmskog tunela na Klobuku.

Selidba višnje

Da Kusturica ništa nije prepustio slučaju svjedoči i priča da je za potrebe snimanja, zajedno sa plodovima iskopano staro stablo višnje u selu Ljubomir, udaljenom 50 kilometara od Klobuka, gdje je dovezeno i ponovo zasađeno, a napravljen je, pa namjerno porušen stari željeznički vagon, u koji je, po scenariju, pala granata.

"Po scenariju će i ova moja stara kuća koja je pokrivena u filmu izgorjeti, ali će je oni ponovo pokriti, pa će, po dogovoru koji smo postigli, sve ostati meni", rekao je Radovan koji vjeruje da će ovo mjesto i nakon završetka snimanja postati turistička atrakcija jer ga već sada svakodnevno posjećuju brojni radoznali gosti.

Kaže da dobar dio njih zna da se tu snima Kusturičin film, a i oni koji ne znaju priđu ogradi i pročitaju za šta služi ovaj kompleks, pa zamole da ih Radovan provede imanjem i on postaje svojevrsni vodič.

Kao da se znaju pola vijeka

kuce klobuk emir kusturica snimanje filma

Radovan Orbović kaže da ga je najviše oduševila jednostavnost Emira Kusturice i Monike Beluči, koji su se sve vrijeme ponašali kao njegovi drugovi a ne kao da su režiser svjetskog glasa i čuvena filmska diva.

"Cijela Kusturičina ekipa je, u stvari, jednostavna i vesela družina koja se prema meni ophodila kao da se znamo 50 godina", tvrdi Radovan.