Nakon Herceg-Novog u Salonu glavne željezničke stanice u Beogradu otvorena je izložba fotografija „Željeznica u Boki kotorskoj 1901-1968“, autora Josipa Vebera, publiciste iz Pančeva i novinara Medija centra „Železnica Srbije“.

izlozba zeljeznica u boki kotorskoj u beogradu

Izložba sa svojih 67 fotografija na simboličan način predstavlja zbir skoro sedamdeset godina u kojima je željeznica funkcionisala kao siguran i pouzdan sistem koji je u svakom pogledu unaprijedio ne samo Boku, već i region.

U prisustvu gradonačelnika Herceg-Novog Dejana Mandića, brojnih  željezničara, građana Boke kotorske koji žive u Beogradu i drugih brojnih gostiju izložbu je otvorio generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović. On je istakao da izložba podsjeća na vrijeme kada se od Beograda do Boke kotorske putovalo prugom uskog kolosijeka, te napomenuo da podržava ideju željezničkih entuzijasta za obnovu pruge od Igala preko Konavala do Dubrovnika i Trebinja. „Naša ’Šarganska osmica’ kod Užica  pravi je primer kako se obnova pruge može staviti u funkciju turizma, i našim prijateljima iz Boke smo spremni da pružimo stručnu pomoć kada budu krenuli sa realizacijom ideje i izgradnjom turističke železnice“, rekao je Simonović.

Prisutnim se obratio i gradonačelnik Herceg-Novog Dejan Mandić koji se zahvalio srpskim željeznicama na organizaciji ove interesantne izložbe  u Beogradu. „Izložba fotografija o željeznici u Boki kotorskoj ostavlja neizbrisiv trag o vremenu kada je željeznica, kao veliki zamajac, pokretala cijelu Boku kotorsku, Crnu Goru,  Hercegovinu i dubrovačko zaleđe. Njenim dolaskom 1901. godine Boka je povezana sa Evropom, te je omogućen nesmetan transport ljudi i robe, a značajan doprinos dala je i razvoju turizma“, kazao je Mandić i dodao da je zahvaljujući Josipu Veberu priča o željeznici u Boki kotorskoj sačuvana od zaborava. On je obećao da će u narednom periodu biti obnovljena trasa od stanice Sutorina do granice sa Hrvatskom. „U realizaciji ovog značajnog projekta očekujemo stručnu pomoć od ’Železnica Srbije’ i nadam se da ćemo željeznicu ponovo vratiti u Boku kotorsku kako bi njome prevozili turiste i ljubitelje željeznice“, zaključio je Mandić.

Gradonačelnik Herceg-Novog je generalnom direktoru „Železnica Srbije“ Dragoljubu Simonoviću poklonio primjerak fotomonografije „Željeznica u Boki kotorskoj 1901-1986“.

Autor  izložbe Josip Veber je materijale za  izložbu i istoimenu fotomonografiju prikupljao više od 20 godina. Ona je plod dugogodišnjeg istraživanja po arhivima mnogih gradova bivše Jugoslavije i Evrope. Fotomonografija „Željeznica u Boki kotorskoj 1901-1968“ do sada je imala tri izdanja, a uskoro se očekuje i četvrto dopunjeno izdanje.

Ovom prilikom  treba napomenuti da je u Boki kotorskoj živio veliki broj željezničara od kojih su neki i danas živi, a njihove porodice sa pijetetom čuvaju uspomenu na njih i na vrijeme koje su proveli radeći na željeznici u Boki.

Poslije Beograda ovu izložbu će vidjeti i publika u Novom Sadu, a na jesen ista izložba biće otvorena i u Trebinju.