Dotok vode iz hidrosistema Trebišnjice preko Plate u filter-stanicu u Mojdežu u Herceg-Novom je proteklih dana bio znatno slabiji od uobičajnog, a razlog je povećanje snage i povećanje proizvodnih kapaciteta hidroelektrane „Dubrovnik“.

poginuo pjesak herceg novi

Da bi se poboljšao režim vodosnabdijevanja Herceg-Novog i da bi on bio bolji i uredniji juče su se na Grudi sastali predstavnici opština Herceg-Novi i Konavle, Dejan Mandić i Luka Korda sa saradnicima.

Gradonačelnik Herceg-Novog Mandić, savjetnik Vlado Mračević i tehnički direktor „Vodovoda“ Mićo Stojanović sa načelnikom opštine Konavle Lukom Kordom, direktorima Hidroelektrane "Dubrovnik" i Konavoskog komunalnog društva Matom Miškovićem i Markom Glavićem dogovorili su aktivnosti na rješavanju problema variranja dotoka vode cjevovodom kroz Konavle u filter-stanicu u Mojdežu.

Uzrok otežanog vodosnabdijevanja i pada dotoka vode proističe iz režima rada HE „Dubrovnik“ i agregata. Problem će biti riješen ugradnjom pumpe u hidroelektrani sa koje se određene količine vode, koja dolazi tunelom sa Goričkog jezera, krakom odvajaju do Plata i dalje cjevovodom kroz Konavle do Debelog brijega i filter-stanice u Mojdežu.

Problem variranja količine vode datira već godinu dana, a kulminirao je ljetos kada je često tokom noći dolazilo do drastičnog pada i prekida dotoka, što je otežalo vodosnabdijevanje potrošača na području Opštine Herceg-Novi.

„Na sastanku je dogovoreno i da se pristupi ugradnji pumpe u cilju stabilnijeg vodosnabdijevanja, što će biti obavljeno za vrijeme čišćenja tunela. Takođe, od čelnika Hidroelektrana na Trebišnjici zatražiće se da ranije planiraju i skrate vrijeme remonta“, naveo je predsjednik Opštine Herceg-Novi Dejan Mandić.

Konavoski komunalci očistili su pojas oko cjevovoda tako da su tehničkim ekipama olakšali pristup. Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da se aktivnosti nastave na nivou tehničkih ekipa i jedne i druge strane.

U organizaciji Vodovoda Herceg-Novi i Konavoskog komunalnog društva biće formirana zajednička ekipa radi snimanja trase u cilju neophodnog ulaganja u sanaciju oko trideset kilometara dugog cjevovoda od Plata do Debelog brijega, što će omogućiti i povećanje kapaciteta u odnosu na uobičajeni dotok od oko 400 litara vode u sekundi u filter-stanicu u Mojdežu.