Otvoreno pismo novinaru i političaru, Nebojši Vukanoviću – bivšem kandidatu za gradonačelnika Trebinja.

zoran pologos otvoreno pismo

Nisam Vam mislio odgovarati, jer ne odgovaram na gluposti, insinuacije i neutemeljene optužbe, ali istine radi .....AUDIATUR ET ALTERA PARS – neka se čuje i druga strana.

Ne znam zašto me mrzite, da li zbog toga što sam izbjeglica, što sam borac, što sam ratni vojni invalid, što sam uspješan čovjek, ili je u pitanju nešto sasvim drugo, možda sam Vam pomrsio planove da postanete gradonačelnik, očekivali ste opoziv Slavka Vučurevića i već vidjeli sebe u fotelji gradonačelnika. Mislim da je to osnovni razlog.

Ja Vas ne mrzim, ja ne mogu nikoga da mrzim, ja Vas žalim, jer pokušavate graditi karijeru preko leševa drugih ljudi, ali ovog puta niste imali sreće jer ste naletjeli, na čovjeka kojeg ne možete opanjkati, a i nemate zašto. Trebali ste se raspitati kod ljudi koji me dobro poznaju, s kojim radim, s kojim se družim, s kojim živim, s kojim sam ratovao, kod mojih Konjičana s kojim sam živio do rata, za vrijeme rata i poslije, ko sam, šta sam i od koga sam. Kao što rekoste, ''kao preletač'' kako kažete, to ste propustili da ispitate i sada ste na tankom ledu koji pomalo već puca. Kažete govorio sam: ''kako radio tako mi Bog pomogao'', tako i sada kažem. Ja sam vjernik u punom smislu te riječi, jesi li ti, ne znam, ne viđam te u Crkvi, viđam te samo kad dođeš da napadaš naše Crkvene Velikodostojnike, Njegovo Preosveštenstvo Vladiku Grigorija, Igumana Sava itd.

Znači napadaš Crkvu, predsjednika RS Milorada Dodika, gradonačelnika Slavka Vučurevića, direktora HET-a Marka Mitrovića, policiju, doktore itd., i niko ti ne valja sem tvog, doduše, nesuđenog punca. Njega ne napadate, ne osuđujete i ne optužujete za nepotizam. Svi Vaši prilozi su negativni, puni ste negativnosti, i stvarate jednu negativnu sliku o našem gradu, molim Vas napravite, ponekad, i jedan pozitivan prilog iz Trebinja.

Da li sam napustio Vašu stranku ili nisam!? Imam osjećaj da jesam po žustrini napada u prethodnim danima i mjesecima. Šta je to moje nemoralno djelo, što sam napustio vašeg... Da li sam uzeo pare ili zaposlio nekog od uže ili šire familije, nisam.....a to ste objavili 14. novembra prošle godine.... Jesam li nepotista što živim sa nezaposlenom suprugom i troje maloljetne djece...

Zašto niste objavili cjelokupni snimak sa konferencije za medije u nedjelju, volio bih da ga objavite....

Izmišljate (!!!) nepotizam, uzimanje novaca, vraćanje starih dugova... ukratko bulaznite... ne možete mi ništa neljudsko i nepošteno naći u posljednjih 8 koljena, nijedno nečovještvo, apsolutno ništa, sem što sam napustio ispunjavanje želja Vašeg... pa me sada smatrate izdajnikom države ili čak nazivate ustašom kako ste me Vi gospodine jednom prilikom nazvali.
Nije me niko kupio i neće, a valjda ja imam pravo da sam izaberem političku opciju koju hoću ili ćete to vi novinari da izaberete... Da li Vi to sebi dajete za pravo da odredite moj politički put ili da kreirate političku scenu Trebinja, probajte gospodine 2016. godine, sada nećete.

Da li ću biti kandidat PDP za narodnog poslanika, vidjećemo. Volio bih da budem, to ne zavisi od mene. Ako budem kandidat, da li ću osvojiti mandat u Narodnoj Skupštini RS, to zavisi od mene - Vi me već vidite tamo, hvala vam na tome !...

Da sam se sakrivao za vrijeme rata ili da se sada skrivam od boraca ili iza boraca ne bih imao ovoliko ne bih imao podršku boračke populacije i ovoliko glasova koliko imam, ali Vas molim da ubuduće njih ne uzimate u usta jer zaista nemate pravo. Kada smo se borili za Republiku Srpsku, Vi ste tek izašli iz pelena i nemojte o tom vremenu da pričate.

Opet Vam kažem ne pričajte ono što ne znate, kažete da sam jedan od rijetkih ratnih vojnih invalida zaposlen u HET-u i stambeno riješen. Opet griješite, jer je preko 80% RVI u Trebinju riješeno zaposlenjem i stambeno zbrinuto, ostalo je još 25 porodica da se stambeno zbrinu, a koje će biti zbrinute izgradnjom zgrade na goričkom pravcu. Znači nisam jedan od rijetkih nego jedan od većine stambeno i poslovno zbrinutih.

Pitate šta sam uradio za boračku populaciju, pa evo djelić toga na brzinu:
- Napravio na stotine molbi, zahtjeva, podnesaka inicijativa, žalbi, tužbi, dopisa i drugih akata boračkim kategorijama;
- Učestvovao u izradi akata za Boračku organizaciju Trebinje;
- Izradio potrebne akte za Udruženje amputiraca Trebinje;
- Zaposlili nepokretnu djevojku u Udruženje amputiraca Trebinje;
- Učestvovao u donošenju raznih zakonskih i podzakonskih akata, koji se tiču boračke populacije, kao predstavnik Organizacije UDAS;
- Inicirao ostanak djece porodice poginulih boraca na radnim mjestima poslije isteka pripravničkog staža;
- Pokrenuo proces zapošljavanja djece porodica poginulih boraca koji je najvećim dijelom podržao Gradonačelnik Slavko Vučurević, a i direktor HET-a Marko Mitrović;
- Nastavljamo proces zapošljavanja djece porodica poginulih boraca dok ga ne dovedemo do kraja;
- Radim na izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih i nestalih boraca odbrambeno otadžbinskog rata RS, Zakona o PIO RS, Zakona o zapošljavanju i posredovanju u zapošljavanju, Zakona o dječijoj zaštiti itd.
- Podnosim inicijative za promjenu naziva ulica u Trebinju i želim da dobiju nazive po istinskim junacima odbrambeno-otadžbinskog rata RS braći Vidaković, braći Građić, braći Živak, Pujić Dušku, Mašić Nebojši, Aleksić Milovanu itd...

Sve gore navedeno sam radio i radim besplatno........

Pokušaću obespravljenu boračku populaciju da vratim na kolosijek sa kojeg je izbačena i nikad je neću zloupotrijebiti, valjda imam puno moralno pravo na to, Vi nemate. Ako ne uspijem onda neka to neki drugi borac pokuša, vremena za čekanje nemamo, jer nas nestaje !!!

Spomenuo sam Slavne Hercegovačke Borce, Konjičku brigadu, Crvene beretke i Izviđače koji su bili na prvom braniku istočne Hercegovine, Slavnu Nevesinjsku brigadu, Ćićolinu, Gatačku brigadu, Bilećku brigadu, Dobrovoljce Vojvode Rada Radovića, Trebinjsku brigadu, Ćelavce, Bobansku četu itd., jer imam pravo na to, borili smo se zajedno za Republiku Srpsku i borićemo se zajedno i za poboljšanje naših prava.

Moj osnovni cilj ulaska u politiku ostaje i dalje poboljšanje položaja boračkih kategorija......

Gospodine Vukanoviću ružan vam je naslov ''Ko o čemu Pologoš o poštenju'', to govori o Vašem intelektu, obrazovanju i odgoju, ovako govorite o čovjeku koji je dao dio tijela za Republiku Srpsku.

Možete pisati koliko hoćete, ali zbog Vaše nekorektnosti, tendecioznosti, licemerja i nalogodavštva više nećete biti u mogućnosti da uzmete moju izjavu, ali Vas upozoravam da Vas Vaš jezik može debelo koštati..... ne zbog mene..... ja Vas neću tužiti..... ali hoće neko drugi.....

Vaš moralni čin bi bio javno izvinjenje i oprostiću Vam jer niste znali šta činite, a da li će te to učiniti prepuštam Vama..........

Kroz vatru i vodu dignute glave
stazom pobede, časti i slave

Pologoš Zoran, Borac, RVI i dipl. pravnik