Mještani sela Vlasače, dvadesetak kilometara udaljenog od Trebinja, organizovali su proteklog vikenda, prvi put od rata, seosko sijelo pod nazivom "Sačuvajmo običaj - sačuvajmo zavičaj".

sijelo vlasace trebinje

Slična manifestacija odavno nije održana u selima u okolini Trebinja, u kojima je okupljanje na sijelima nekada bilo omiljena zabava, ali je nestala zbog činjenice da su sela opustjela.

"S obzirom na to da nikada nismo zaboravili pravoslavnu duhovnost, ni tradiciju predaka, odlučili smo da, ako nam to pođe za rukom, postanemo predvodnici u organizovanju ovakvih seoskih manifestacija. Svjesni smo da na ovaj način nećemo vratiti omladinu na selo, ali nam je želja da ih podstaknemo da pjevaju našu narodnu pjesmu - gangu, da ne zaborave naše hercegovačko kolo - proletu, da sviraju gusle, frulu", rekao je Pero Vuković, predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, koja će, kako dodaje, biti tradicionalna.

Iako su i Vlasače, kao i druga sela u okolini Trebinja, ostale bez stanovnika i u njima žive svega dvije starice, zanimljivo je da selo nije opustjelo, kuće nisu napuštene, jer u njemu svakog vikenda bude po dvadeset stanovnika.

sijelo vlasace trebinje

Oni za sebe vole da kažu da su pet dana na privremenom radu u Trebinju, a vikendom obrađuju svoju zemlju i vraćaju se svojim korijenima.

Vuković kaže da sijelo ima za cilj ukazati na blagodeti života na selu, a sudeći po posjećenosti manifestacije, kojoj su prisustvovali, ne samo brojni Trebinjci i mještani okolnih sela, nego i Bilećani i Ljubinjci, Vlasačani ostvaruju svoj cilj.