U godini kada „Politika“ slavi 110 godina postojanja i u godini kada se navršava 25 godina od smrti poznatog novinara, pisca i karikaturiste Zuka Džumhura pokrenuta je dugo začeta ideja da se Herceg-Novi i njegovi građani oduže čovjeku koji je tvorac čuvene rečenice o gradu ispod Orjena „Herceg među gradovima“.

Zulfikar Zuko Dzumhur

Novinar i književnik Miraš Martinović je inicirao, a četnaest Novljana, među kojima je i slikar Vojo Stanić, podržalo ideju za postavljanje biste Zuku Džumhuru, svojevremeno stanovniku grada „koji valove broji niz pučinu“, piscu i putopiscu koji je volio Herceg-Novi.

Inicijativa je danas predata predsjedniku opštine Dejanu Mandiću i nadležnima ljudima za obilježavanje imena trgova i ulica i onih ličnosti čiji spomen obilježja zavređuju da se nađu u gradu i posjećaju na svoje vrijeme i njegov doprinos gradu. U obrazloženju književnik Miraš Martinović je napisao: „Osjećajući  respekt i poštovanje  prema djelu Zuka Džumhura,  sjećajući se njegovog gotovo dvodecenijskog boravka u Herceg-Novom, a posebno doprinosa koji je kroz svoje emisije ‘HODOLjUBLjA’, kroz reportaže i tekstove objavljivane u ondašnjiim prestižnim jugoslovenskim medijima, dao afirmaciji našeg grada, predlažemo  da se ovom svestranom umjetniku, piscu i putopiscu u Novom, koji je mnogo volio, podigne spomen-bista. Vjerujem da ćete se sa našim prijedlogom saglasiti i uvažiti incijativu koju na ovaj način pokrećemo, te da ćete, uz savjete Vaših saradnika i Sekretarijata u čijoj je nadležnost  podizanje spomenika i spomen-obilježja, inicirati dalje aktivnosti za realizaciju ovog prijedloga. Naša sugestija je da bista bude postavljena u blizini bivše kafane ‘Hercegovina’, kod hercegnovske pijace, gdje je Džumhur provodio brojne sate u razgovoru sa prijateljima i poznanicima“.

Podsjećamo i na  neke važne podatke koji idu uz ime Zuka Džumhura.

Rođen je u Konjicu 24. septembra 1921. godine. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu, a višu gimnaziju u Sarajevu 1939. godine. Počeo je da studira pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i diplomirao u klasi Petra Dobrovića. Prve crteže objavio je u Narodnoj armiji 1974. godine, a od tada je sarađivao u „Ježu“, „Borbi“, „Veternjači“, „Politici“, „Oslobođenju“, reviji „Danas“ i „NIN“-u kao stalni saradnik ili urednik.

Objavio je oko deset hiljada kakrikatura.

Napisao je sacenarija za više krtkih i tri igrana filma. Uradio trideset i pet scenografija za pozorište, a na sarajevskoj televiziji radio je kao pisac  scenarija i voditelje emisije  „Hodoljublja“. Zajedno sa Momom Kaporom napisao je knjigu „Zelena čoja Montenegra“.

Umro je 1989. godine u Herceg-Novom, gradu u koji je došao i često govorio da se u njemu „živi od sunca, zbog sunca, za sunce.“

Inicijativa je nesumnjivo opravdana, više godina pominjana, a uvjereni smo da su se sada stekli uslovi da ideja o postavljanju biste Zuku Džumhuru bude i realizovana, stoji u pismu Miraša Martinovića  predsjedniku opštine Dejanu Mandiću